La 3a jornada de recreació històrica romana s'endinsa en la cultura urbana

Es durà a terme els propers 16 i 17 d'abril a l'IES Berenguer IV i Museu Terres de l’Ebre

Redacció
15 d'abril del 2015
Actualitzat a les 11:16h
Imatge de la jornada de recreació històrica de l'any passat.
Imatge de la jornada de recreació històrica de l'any passat. | Cedida

Els propers 16 i 17 d’abril tindrà lloc a l'IES Berenguer IV i al Museu Terres de l’Ebre la 3a Jornada de recreació històrica romana “Els romans ens visiten”. En esta edició, la jornada proposa una immersió en la cultura romana, concretament en un dels trets que millor la defineixen: la vida urbana, les formes de vida, com eren les ciutats, les vil·les, les cases i les botigues, i com es van adaptar al territori que ocupen actualment les Terres de l’Ebre.
 
El format d'enguany és de dues conferències, una de més general que versarà sobre l’urbanisme romà, com eren els carrers, els edificis públics, les cases, etc. a càrrec del coordinador de les jornades de Tarraco Viva, Magi Seritjol; i l’altra més centrada en un jaciment de les nostres terres. En este cas la vil·la de la Carrova a Amposta, i que és concretarà en l’estudi realitzat per Judit Raldà de les monedes romanes excavades al jaciment. A més, com ja és habitual, hi haurà una programació dirigida a l’escola que consistirà en una visita guiada a l’àmbit del món romà de l’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” del Museu, per conèixer la cultura material vinculada al tema d'enguany. Així doncs, la visita se centrarà en les restes arquitectòniques com teules, antefixes, fragments de mosaics o estucs, que permetran explicar com es feien i com eren els elements estructurals que conformaven el seu habitatge. Com a novetat, enguany s’ha programat un taller de teatre, a càrrec de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta, sobre reconstrucció històrica dirigit als alumnes del cicle superior.
 
Esta és una activitat organitzada per l’IES Ramon Berenguer IV, l’Antena del Coneixement de la URV, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta, en la que hi col·laboren la Diputació de Tarragona, l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta i l’IES Montsià. En anteriors edicions, s’han tractat temes com la legió romana –que fou la base de l’expansió de l’Imperi Romà amb la conquesta de tot el mediterrani– amb una desfilada de legionaris, a càrrec de Tarraco Romana,  o amb la recreació històrica d’un “Convivium”, a càrrec de Projecte Phoenix, en què es va presentar el típic banquet, al voltant del qual s’organitzaven les relacions socials, i moltes vegades les relacions polítiques dels ciutadans romans.