La PDE reclamarà a l’assemblea de dissabte «fets i no paraules»per dixar blindat el riu uns anys més

Advertix que perilla el finançament europeu si el Govern espanyol no atén els requeriments d'Europa en la revisió del pla de conca | la Plataforma lamenta «l'engany del Govern català» per no entregar l'informe sobre l'impacte en la Xarxa Natura 2000

Sílvia Berbís
14 d'abril del 2015
Actualitzat el 15 d'abril a les 12:27h
Un moment de la roda de premsa d'esta tarda, prèvia a l'assemblea d'este dissabte a Tortosa.
Un moment de la roda de premsa d'esta tarda, prèvia a l'assemblea d'este dissabte a Tortosa. | Sílvia Berbís

La tasca perseverant que ha dut a terme la Plataforma en Defensa de l’Ebre durant anys, a més d’evitar el gran transvasament del riu Ebre, ha propiciat que ningú s’haja atrevit a tocar el plantejar tocar el riu. Però ara calen “fets, i no paraules”, per aconseguir blindar l'Ebre almenys uns anys més, que esta és una cursa de molt llarga distància. I ara, “o es dixa tot ben lligat, o no ens escapem de que el proper pla hidrològic nacional torne a proposar els transvasaments”, ha advertit avui en roda de premsa la PDE, en veu de Susanna Abella. I això, fets, és el que reclamarà a la tretzena assemblea que el moviment durà a terme el proper dissabte, a partir de les 20.00 hores, a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa.

La Plataforma ha recordat que el pla de conca en vigor està en fase de revisió, un procés que es tancarà en acabar l’any. La Unió Europea ja va fer arribar al Govern espanyol tot un seguit de requeriments que ha d’incloure en el nou pla, que tindrà un període de vigència fins al 2021. Els antitransvasaments han volgut advertir que si esta revisió no inclou una modificació notable dels cabals ambientals previstos per al tram final de l’Ebre i el delta, perilla el finançament europeu a moltes de les obres d’infraestructura que contempla. “Si no ho fa el Govern espanyol pot tindre problemes greus per aconseguir finançament europeu per a moltes de les obres d’infraestructura que plantegen”, ha apuntat el portaveu Manolo Tomas, la qual cosa, tot siga dit de retruc, pot afavorir els interessos del riu i el delta.

El que no va arribar a temps per a que Europa el traslladés als seus requeriments a l'Estat és l’informe que ha elaborat el departament d’Agricultura i el de Territori i Sostenibilitat sobre els impactes que el pla de conca de l’Ebre pot tenir sobre la xarxa natura 2000, i que no hi ha manera que entregue. Un document igualment clau, sosté la PDE, com a eina amb la que Europa, i també el Tribunal Suprem, davant els que ha presentat una queixa i una denúncia respectivament, poden obligar al Govern espanyol a rectificar el pla de conca en la revisió que prepara. La PDE, però, seguix sense rebre l'informe tot i els reiterats compromisos sobre el termini d’entrega que ha anat incomplint el Govern. El moviment espera que abans de l’assemblea de dissabte puga disposar ja d’este document, o contràriament, plantejarà accions contundents que de moment no ha volgut avançar. “Ens mobilitzarem, a l’assemblea plantejarem les accions previstes”, han anunciat els representants del moviment antitransvasament.

 “El Govern ens ha enganyat, ha mentit, després de diversos compromisos incomplits ens va assegurar que disposaríem de l’informe per a la Comissió de Sostenibilitat  –fa un mes- però el que buscava és una comissió tranquil·la, i seguix sense entregar-lo”, ha afirmat el portaveu Manolo Tomàs. La causa del retard es desconeix, però la PDE manté la hipòtesi que “podria ser que una part del Govern no tingués com a prioritat la defensa dels interessos del tram final del riu i el Delta”, ha apuntat Tomàs.

Els portaveus de la Plataforma han denunciat també públicament “la manca de suport de tota la classe política ebrenca i catalana cap a una reivindicació, -disposar de l’informe- que ja fa un any que va aprovar el Parlament. Ningú ha mostrat el mínim interès en tot este temps per bé que tots els partits van donar suport a la resolució, i sentim malestar perquè no veiem una implicació real. Necessitem pressió política”, ha insistit Abella.

“Estem farts de que ens prenguen el pèl, sabem que el minitransvasament que es va consumar fa 25 anys serà el model en què es basarà la nova gestió de l’aigua, i hem d’evitar-ho”, ha afegit Juan Antonio Panisello.