Riba-roja d’Ebre substituïx 590 llums per estalviar-se un 75 % de factura elèctrica

Els treballs de substitució de l'enllumenat han començat esta setmana.
Els treballs de substitució de l'enllumenat han començat esta setmana. | Ajuntament de Riba-roja
Redacció
14 d'abril del 2015
Actualitzat a les 15:53h

Esta setmana han començat els treballs per substituir tot l’enllumenat públic de Riba-roja d’Ebre per llums de tecnologia LED, més eficient, que permetrà reduir un 75 % la factura que municipal d’electricitat, segons l’Ajuntament. A més, l’eficiència del servei evitarà que s’hagen d’apagar la meitat de les faroles del poble durant la nit, com passa en l’actualitat.

El primers fanals sobre els quals s’ha actuat han estat els dels carrers Sant Jordi i Sant Bertomeu, en el tram que va des de l’església a la cooperativa. En alguns casos només es canvia de bombeta; en d’altres, se substiuïx tot l’aparell. En total se substituiran 590 llums, és a dir, tots els llums públics del poble.

Els treballs inclouen la unificació dels quadres elèctrics, amb la qual cosa es podrà reduir la potència un 63,89 % per adaptar-la al nou enllumenat públic. El canvi d’enllumenat i la nova tecnologia també implicarà una millora en la gestió municipal, que se centralitzarà via GSM per recollir dades i adaptar el servei a les necessitats reals. Així, el nou enllumenat públic es podrà regular en cinc nivells de potència, segons horari, època de l’any, situació, concurrència, etc.
La mateixa actuació servirà per il·luminar els edificis de l’església, la Garita, la casa de la vila i les dos pistes de pàdel.

12 anys d’amortització
Tot i que l’estalvi en la factura de la llum serà d’un 75 %, l’Ajuntament s’estalviarà els primers anys un 20 % de la factura real, ja que la resta servirà per pagar el material, el manteniment i el treball de l’empresa que va guanyar el concurs públic: Fulton Servicios Integrales. La inversió quedarà amortitzada en 12 anys, període durant el qual la mateixa empresa es farà càrrec del manteniment del servei municipal.

La mateixa operació es realitza en altres vuit municipis de la comarca de la Ribera d’Ebre: Benissanet, Garcia, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Móra la Nova, Vinebre, Tivissa i Darmós. “La unió de tots ells, sota l‘empara del Consell Comarcal, ha permès negociar el contracte conjuntament, fet que ha despertat l’interès del sector privat pels pobles petits”, afirma l’Ajuntament de Riba-roja en una nota de premsa.