Malestar a la PDE perquè el govern català no li entrega l’informe sobre els impactes del pla de conca

El pròxim 18 d'abril, tretzena assemblea general, a l'auditori Felip Pedrell, a Tortosa

Redacció
07 d'abril del 2015
Actualitzat el 08 d'abril a les 8:05h
Membres de la PDE, en la rebuda al conseller Pelegrí, esta tarda a Tortosa.
Membres de la PDE, en la rebuda al conseller Pelegrí, esta tarda a Tortosa. | Sílvia Berbís

La Plataforma en Defensa de l’Ebre fa mesos que espera amb paciència, però també se li acaba. La demora del govern català en tindre enllestit un informe que es considera clau per poder defensar el tram final del riu i el Delta a Europa dels efectes nocius que podria ocasionar l’aplicació del pla de conca de l’Ebre “no ens permet defensar adequadament el Delta a Europa”. Així ho recrimina la PDE en les cartes que ha decidit remetre als consellers d’Agricultura i de Territori, Josep Maria Pelegrí i Santi Vila respectivament, com a responsables de les conselleries que han de redactar l’informe sobre les afeccions del Pla hidrològic de la conca de l’Ebre (2009-2015) sobre la Xarxa Natura 2000 al tram baix de l’Ebre.

Cal recordar que este informe va ser sol·licitat a través d’una moció del Parlament de Catalunva ja fa un any. Amb posterioritat, la Plataforma s’ha entrevistat diverses vegades amb els consellers així com altres membres dels departaments d’Agricultura i de Territori, la darrera en el mes de febrer -quan membres de la PDE van preparar una rebuda al conseller Pelegrí, a Tortosa-, en el decurs de les quals “es van comprometre a emetre este informe per al 20 de març coincidint amb la darrera reunió de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”, recorda la PDE en un comunicat. Però aquell dia, se’ls va informar que “el document estava acabat però pendent de la revisió per part del departament de Territori, i que en podríem disposar en la setmana següent”, explica l’entitat antitransvasament.

Després de dos setmanes, continuen sense tindre constància de l’informe, fet que “genera una situació de malestar profund i de manca de confiança de la Plataforma en Defensa de l’Ebre amb els compromisos que adquirix la Generalitat de Catalunya tant en l'àmbit de col·lectius socials com el nostre com en el compliment dels compromisos que té com a govern amb el Parlament de Catalunya.
 
“El fet de no fer-nos arribar este dictamen, que diuen que tenen enllestit i que legalment, com vostès saben, és el govern de la Generalitat qui l'ha de fer, no ens permet defensar adequadament el Delta a Europa, i tampoc ajuda a tindre unes relacions fluides entre la PDE i el govern”, clou la carta remesa als consellers, als quals se’ls demana resposta en el decurs d’este mes d’abril.

Assemblea, el 18 d’abril
Cal tindre en compte, a més a més, que el 18 d’abril, dissabte, a les 20.00 hores, la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha convocat la XIII Assemblea General, a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. “Encara que semble un malson, tornen amb un altre  pla hidrològic sobre l’Ebre, preparen un nou PHN i la recent riuada torna a revifar  les propostes de transvasament”, advertixen els portaveus de la PDE. En el moment actual, veuen necessari “aclarir què és el que es prepara, com ens afecta, amb qui podem comptar i què hem de fer per afrontar-ho”.