Cresol, la cooperació per créixer

Per a estos quatre enginyers industrials d'Aldover, la Sénia, Ulldecona i Amposta, el cooperativisme està sent clau empresarialment | Són els quatre socis d'una enginyeria i consultoria energètica especialitzada en l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables

Els quatre enginyers industrials socis de Cresol, ubicada al viver d'empreses de La Galera.
Els quatre enginyers industrials socis de Cresol, ubicada al viver d'empreses de La Galera. | Cresol
Sílvia Berbís
03 d'abril del 2015
Actualitzat el 05 d'abril a les 11:55h

Les Terres de l’Ebre tenen una llarga tradició cooperativista, escrita fonamentalment pel sector agrícola. Però fora de la pagesia, les experiències cooperativistes es limiten a casos aïllats. Com el de quatre enginyers industrials ebrencs (d'Aldover, la Sénia, Ulldecona i Amposta) que van creure en esta fórmula per desenvolupar el seu projecte empresarial i crear Cresol, una enginyeria i consultoria energètica especialitzada en l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables ubicada al viver d’empreses del Montsià, a La Galera.

L'empresa la van constituir tres autònoms l'any 2008 com a S.C.P. (un contracte entre autònoms). En plena crisi, l'abril de 2012, es van constituir com a Cooperativa de Treball Associat, aprofitant per incorporar un quart soci treballador. Tres anys després, l’aposta per la cooperació a la que es van abocar de cap estos emprenedors està resultant un factor clau per expandir-se. De fet, és una altra cooperativa, Coop 57, la que els ha proporcionat finançament per fer front a les despeses; una altra, Arç, la que cobrix les seues assegurances, i a més van decidir entrar a una cooperativa de segon grau, Uni.Co, que els proporciona el suport de tota una plataforma d’empreses cooperatives especialitzades en generar estalvi des de diverses disciplines. Cresol s’ha empeltat en un arbre en el que totes les branques col·laboren per fer-se més grans i robustes. Més que una fórmula jurídica empresarial, és una filosofia de vida.

“Les cooperatives, com a fórmula jurídica, són les grans desconegudes fora del sector agrari, però proporcionen grans beneficis perquè posen en pràctica conceptes tan essencials com la transparència i la democràcia dins l’empresa, i sobre tot, són instruments per desplegar l’economia social, amb tota la capacitat que esta té per canviar les coses”, afirma Jaume Castellà, un dels quatre socis de Cresol.  Amb la mateixa filosofia que van posar en marxa la seua empresa, van decidir convertir-se en socis de Coop 57 enlloc d’apostar per una entitat bancària per obtenir el finançament que, en un moment donat, van començar a necessitar.

“Fas una feina i pots invertir-hi tres mesos, després generes la factura, i després encara pots tardar sis mesos mes a cobrar-la, però mentrestant, has de fer front a molts pagaments, impostos, sous, benzina… així que enlloc d’anar a un banc, vam acudir a una cooperativa que ajuda a finançar altres cooperatives i entitats sense ànim de lucre”, explica Castellà. Els beneficis, assegura, són evidents: “Quan se’t concedix una línia de finançament, si no la fas servir no la pagues, a més, no calen avals convencionals, que són substituïts pels avals mancomunats, de manera que són els socis de la teua cooperativa  els que es convertixen en avaladors, però les propietats queden al marge”.
 
Sent socis de Coop57, la xarxa s’escampa. Un exemple ben proper: “Un familiar meu tenia uns diners estalviats i volia que servissin per alguna cosa interessant i va decidir posar-los a Coop57 perquè sabia que anirien a parar a gent amb ganes de fer les coses d'una manera diferent i on el més important són les persones i no els diners. Resulta que Cresol ens estem finançant amb els diners que ens deixa Coop57, per tant aquest familiar meu m'estar finançant indirectament”, destaca Castellà i afegix “la nostra empresa som usuaris de la banca ètica a través de Triodos Bank pels serveis bancaris i Coop57 pel serveis financers”.  

Un nou pas en la seua trajectòria de desenvolupament està resultant decisiu: l’aliança amb Uni.co, cooperativa de segon grau, format per deu cooperatives de treball amb 163 enginyers i tècnics especialitzats en els sectors de les Telecomunicacions, les Tecnologies de la Informació, l’Eficiència energètica i les Energies renovables. En el cas de l’Eficiència energètica, en el que s’inserix Cresol, presenten una finalitat guanyadora: “Trobar solucions per tal que els nostres clients consumisquen menys energia de la que consumixen actualment, al mínim cost possible”. Això ho aconseguixen “reduint els costos i el volum de kWhs consumits, sempre contemplant solucions que siguen tècnicament viables per una banda i financerament sostenibles per l’altra”, defensa Uni.Co.

Gestoria energètica
Esta aliança està potenciant el creixement d’una de les àrees de treball de Cresol, la gestoria energètica. La seua proposta, dirigida a Administracions i també a empreses, de les més grans al taller petit de la cantonada, inclou assessoraments energètics permanents que, a la vegada, contemplen informes sobre el seguiment de la facturació elèctrica anual, campanyes de sensibilització del personal per estalviar energia, negociació dels preus de mercat amb les companyies subministradores i estudis energètics. Actualment, Cresol és assessor de l’Agència de l’Energia de les Terres de l’Ebre, que forma part del Copate, de manera que oferix assessorament als municipis del Baix Ebre i Montsià. Paral·lelament també presta esta tasca a Ajuntaments com el d’Ascó, Móra d’Ebre, i altres institucions a través de la Diputació de Tarragona. A banda de la vessant d’assessorament, Cresol, com a part del cos d’Uni.Co, executa projectes per desplegar les seues propostes energètiques.

Un altra valor que veuen molt positiu és formar part de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, on troben l'assessorament jurídic, fiscal i financer que necessiten.
Amb tres anys, estos emprenedors han anat a tocar un dels sectors, l’energètic, clau per a les empreses, administracions i particulars, i es preparen per agafar de les banyes el bou de la crisi energètica que fa dies que se sent bramar. Això si, el cooperativisme, per a ells, està sent la clau.