L’alt cabal de l’Ebre retarda l’inici de la campanya de navegació pel riu

La previsió de la CHE apunta a un cabal de 1.200 m3/s per estos dies festius

Redacció
31 de març del 2015
Actualitzat a les 18:29h
Embarcador a Móra d'Ebre, en una imatge durant la crescuda de fa unes setmanes.
Embarcador a Móra d'Ebre, en una imatge durant la crescuda de fa unes setmanes. | Sílvia Berbís

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) ha decidit ajornar l’inici de la campanya de navegació pel riu Ebre, prevista per este dimecres 1 d’abril, a causa de l’alt cabal de l’Ebre. L’IDECE, com cada any, havia previst iniciar la campanya de navegació per Setmana Santa, un cop s’haguessen fet els treballs de condicionament del canal navegable. L'entrebanc que implica l'alt cabal provocarà perjudicis a les empreses de turisme relacionades amb la navegació, que ja tenien algunes reserves per Setmana Santa que s'hauran d'anul·lar.

De fet, encara no s'han pogut executar els treballs previs necessaris per a la navegació, degut a la crescuda del riu pels aiguats de les passades setmanes i el desembassament dels pantans per la previsió de l’arribada de les aigües del desgel dels Pirineus. L'Idece retarda la campanya navegable, abans d'iniciar la qual caldrà dur a terme la senyalització amb boies, el manteniment dels embarcadors, posar en marxa el servei de vigilància i l’assistència a les embarcacions i servei mòbil de desinfecció de les barques; Això, juntament amb el servei gratuït de vigilància i accionament de les comportes per superar el desnivell de la resclosa de Xerta són indispensables per iniciar la campanya de navegació amb totes les garanties. 

Concretament, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el cabal avui al seu pas per Ascó és de 1.500 m3/s i la seva previsió per la resta de dies festius és de 1.200 m3/s, la qual cosa fa inviable una navegació segura.