Aprovat l’informe ambiental de la connexió elèctrica submarina a les Salines de la Trinitat

Redacció
31 de març del 2015
Actualitzat a les 10:53h
Diumenge passat la gent prenia el bany a la vora dels pals de la llum
Diumenge passat la gent prenia el bany a la vora dels pals de la llum | Ero Sérvulo

Imatge de la línia elèctrica aèria l'estiu passat. Foto: Ero Sérvulo


La Ponència ambiental, a proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat, ha aprovat l’informe ambiental del projecte de connexió elèctrica submarina a les Salines de la Trinitat (Sant Carles de la Ràpita), promogut per Endesa Distribución Eléctrica SLU. El projecte preveu la instal·lació d’un cable elèctric entre les dues ribes de la badia dels Alfacs. Amb això s’assegura la qualitat del subministrament, que actualment es veu afectat per les llevantades que desplacen o trenquen la barra del Trabucador i afecten l’actual línia aèria, i per accidents amb els estels de surf que causen curtcircuits, aturant el pas de corrent elèctric.
 
El traçat d’unió entre les dues ribes de la badia és bàsicament en línia recta entre el punt de sortida, al costat del canal de Sant Pere, i el d’arribada, a les Salines de la Trinitat. Un petit tram, proper a les muscleres existents enfront del canal de Sant Pere, modificarà lleugerament el seu traçat per d’esquivar-les. El cable anirà soterrat a un metre de fondària amb una tècnica que implica l’aspiració del fons marí, la inserció del cable al fons i la col·locació del material extret sobre la rasa. Esta tasca la desenvoluparà al llarg dels 4.600 metres centrals de la traça dins la badia dels Alfacs un vaixell especial, dissenyat amb esta finalitat. A ambdós extrems de la línia, on per calat no pot accedir el vaixell, la rasa -d’un metre d’amplada aproximadament- es farà amb retroexcavadores.
 
Esta tècnica d’instal·lació del cable és relativament de baix impacte sobre el medi. Malgrat això, caldrà aplicar mesures preventives i correctores per minimitzar els efecte que pugui tenir sobre l’aigua de la badia, les muscleres, les praderies de fanerògames (Cymodocea nodosa) o altres espècies protegides com la nacra (Pinna nobbilis), un bivalve de grans dimensions.

Per garantir una afectació mínima de la estesa del cable sobre la badia es prendran diverses precaucions:

- Detectar i traslladar, si s’escau, les nacres que puguen ser afectades per l’estesa.
- Controlar la franja de la praderia afectada pel soterrament del cable i fer un seguiment de la recolonització d’esta. Si la regeneració natural no és satisfactòria, s’intervindrà per tal d’assegurar-la.
- Les tasques d’excavació en l’aigua s’efectuaran en temps d’aigües tranquil·les, evitant fenòmens meteorològics que afectin l’interior de la badia o el temps de desguàs dels arrossers, quan es produeix una gran aportació d’aigües des de terra. També es preveu la utilització de pantalles anti-terbolesa. Es tracta de minimitzar la exposició de les aigües i els organismes a la resuspensió de partícules de sediment que genera l’excavació i reblert de la rasa.

Estes accions les supervisarà una comissió de seguiment ambiental, que es constituirà en el transcurs de les obres, formada pel promotor, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Cal destacar que, un cop en servei esta línia elèctrica, es podrà desmantellar la línia aèria que recorre el braç del Trabucador i que suposa una afectació molt alta sobre el paisatge, un risc de col·lisió per als ocells, i també un perill per als practicants d’algunes activitats com ara el kitesurf.