Rosa Domènech: «Els nostres amics ens diuen els 'Vinaris'»

El celler elaborador del 'Mil·lennium, a Vilalba dels Arcs, valora molt positivament l'impacte d'haver esdevingut el millor vi de Catalunya el 2014

Eva Vicens
30 de març del 2015
Actualitzat a les 9:16h
576_1427547442650clua
576_1427547442650clua


Rosa Domènech recorda amb un somriure el moment de recollir el Gran Vinari d'Or de l'edició 2014 del concurs de vins de Catalunya, entre d'altres coses perquè confessa que "no volíem anar a la gala, no podíem imaginar-nos que guanyaríem un premi, i menys que fos el màxim guardó de la competició". 

La Rosa i el Xavier Clua són la parella que donen vida als vins del Celler Xavier Clua de Vilalba dels Arcs, a la comarca de la Terra Alta. "Vam iniciar aquesta aventura el 1995 i seguim al peu del canó, intentant millorar una mica més cada dia", explica Domènech. "Fem vi perquè és la nostra vida, perquè ho portem al cor i, si a sobre ens reconeixen que fem bona feina, l'orgull és doble". 

Els Premis Vinari dels vins catalans 2014 van guardonar el "Mil·lennium 2011" com a millor vi negre de criança, i també com el millor vi de Catalunya ja que va obtenir la màxima puntuació d'entre els més de 800 vins presentats al certamen. "Vaig parlar amb alguns dels professionals que van avaluar les mostres i ens van convèncer, encara més, del valor del premi. Són tastos a cegues, molt professionals", diu Rosa. 

L'impacte que ha tingut aquest reconeixement en el celler i en les vendes ha estat considerable. "De Mil·lennium 2011 ja no ens en queda, fa temps; però és que ara, també estem acabant el del 2012!", comenta emocionada. "Fins i tot, un distribuïdor de Lleida es va posar en contacte amb nosaltres demanant el nostre vi perquè ens va veure per televisió el dia de la gala", diu en referència a la retransmissió del certamen per les televisions de la XTVL. 

I, perquè aquest criança és el millor vi de Catalunya? Els elaboradors ho tenen clar: "És un vi elegant que es va tastar en el moment en què estava en el seva màxima plenitud. Havia passat els mesos en bóta i en ampolla necessaris per obrir-lo i trobar un vi ben acabat, arrodonit", explica la Rosa. "I precisament aquesta és la nostra prioritat, oferir sempre vins amb un alt estàndard de qualitat. Per això, l'any que no estem convençuts de treure un vi, no surt".

Exigents, professionals i, a més, generosos: "Aquest és un premi per a la comarca de la Terra Alta, que ara està més que mai al mapa de la producció vinícola de qualitat", conclou Domènech.