La Generalitat recuperarà i condicionarà el port natural de l’Estany

La Generalitat de Catalunya ha escollit el projecte per presentar-lo a una línia d’ajuts de la UE per a revitalitzar infraestructures sostenibles i verdes

Redacció
25 de març del 2015
Actualitzat a les 10:57h
Visita de  membres del consistori i la Directora General de Medi Ambient al Port de l'Estany.
Visita de membres del consistori i la Directora General de Medi Ambient al Port de l'Estany. | Cedida

La Di­rec­to­ra Ge­ne­ral de Po­lí­ti­ques Am­bien­tals del De­par­ta­ment Te­rri­to­ri i Sos­te­ni­bi­li­tat de la Ge­ne­ra­li­tat, Marta Subirà, ha vi­si­tat l'Ametlla de Mar per donar a co­nèi­xer de pri­me­ra mà el pro­jec­te de re­cu­pe­ra­ció del port na­tu­ral de l'Es­tany, el qual es troba a hores d’ara en la fase de redacció.

Des de la UE s'ha im­pul­sat un fons eu­ro­peu per re­vi­ta­lit­zar in­fra­es­truc­tu­res ver­des i sos­te­ni­bles que, a més, apor­ten valor afe­git al te­rri­to­ri. Entre els nou pro­jec­tes es­co­llits per la Ge­ne­ra­li­tat està el del Port de l'Es­tany. "Entre els pro­jec­tes se­lec­cio­nats es troba aquest per­què té unes ca­rac­te­rís­ti­ques úni­ques i un estat de con­ser­va­ció prou bo. Cal mi­llo­rar i pro­mo­cio­nar aquest tipus d'in­fra­es­truc­tu­res ver­des en­ca­ra poc co­ne­gu­des, fins i tot, a casa nos­tra", segons Subirà.

L'alcalde, Andreu Martí, subratlla que "el Port de l'Es­tany és una joia del mu­ni­ci­pi. Des de l'Ajun­ta­ment hem apos­tat per con­ser­var i re­na­tu­ra­lit­zar este port na­tu­ral a tra­vés d'este pro­jec­te que li su­ma­rà valor afe­git a la nostra història, al nostre entorn natural".

Dins de les ac­cions pre­vis­tes al pro­jec­te per a la re­cu­pe­ra­ció del Port de l'Es­tany hi ha la ne­te­ja del fons marí d'em­bar­ca­cions en­fon­sa­des, la mi­llo­ra dels ac­ces­sos, i l'ade­qua­ció de la plat­ja con­ti­gua al port, dotar l’entorn de continguts informatius des del punt de vista natural i històric de l’indret i l’adecuació de la zona amb petits embarcadors. D'altra banda, també es pre­tén re­cu­pe­rar cons­truc­cions com l'an­ti­ga ca­se­ta del Sal­va­mar i un altre petit edifici que podria albergar activitats didàctiques. L’objectiu és prohibir la navegació a motor i promocionar activitats tradicionals com la vela llatina.

El Port Na­tu­ral de l'Es­tany d'en Gras té un alt valor me­diam­bien­tal i his­tò­ric al mu­ni­ci­pi ja que va ser el pri­mer port del mu­ni­ci­pi.