La Passió de Vilalba arriba a la vintena edició ressaltant la vessant social i amb novetats

L’oli pren un paper com a producte protagonista, com ja ho és el vi | Serà una de les propostes destacades a la Terra Alta per a Setmana Santa

Sílvia Berbís
17 de març del 2015
Actualitzat a les 18:53h
Avui ha tingut lloc a la Cambra de Comerç la presentació de la vintena edició de la Passió de Vilalba.
Avui ha tingut lloc a la Cambra de Comerç la presentació de la vintena edició de la Passió de Vilalba. | Sílvia Berbís

La Passió de Vilalba dels Arcs és trencadora. No és una representació convencional d’alguns passatges bíblics. És més que això, és innovadora i reivindicativa. Enguany, ultima els preparatius per arribar a la seua vintena edició havent rebut els reconeixements de Patrimoni Festiu de Catalunya i de Festa d’Interès Comarcal de la Terra Alta i proposant novetats com la incorporació del projecte ‘Oli de la Passió’. Amb ell, no és ja només el vi, que també, el producte agrícola autòcton el que pren protagonisme en esta proposta patrimonial i cultural, sinó també l’oli, igualment un producte de referències bíbliques que enguany ha estat especialment elaborat per a l’ocasió. Més de 300 persones es posaran en marxa per les dos representacions previstes, una nocturna, el dijous 2 d’abril, a partir de les 21.30 hores, i una diürna, dissabte a les 17.00 hores. El programa d’activitats, però, no s’acaba aquí, de manera que es bastis una de les propostes atractives que la Terra Alta oferix per a la Setmana Santa. És per això que l’Associació de Turisme Rural Terra Alta també s’hi involucra, conscient que els molts visitants que acudiran a la comarca en esta època de l’any agrairan suggeriments com la que oferix Vilalba. De fet, més de 2.000 persones assistiran a les representacions entre les dos sessions.

Avui s’ha presentat a la Cambra de Comerç de Tortosa la nova temporada de la Passió de Vilalba en un acte que ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz; la representant de la DOP Oli Terra Alta Cande Andreu, el president de l’Associació de Turisme Rural Terra Alta, Felip Segura, i del cap de Comunicació del Patronat de la Passió Marc Sampé.

“La Passió de Vilalba té unes particularitats que la fan especial, com ara és que es representa a l’aire lliure, pels carrers del poble, i també volem destacar el contingut social, perquè tot i estar basada en la història bíblica, destaquem els paral·lelismes amb l’època actual”, ha destacat Sampé. També té cura en enaltir el paper de la dona, que pren especial protagonisme des del primer moment. “Reinterpretem la passió en una versió lliure en la que té rellevància la lluita pels drets socials”, ha destacat. De fet, el lema del 2015 és una reivindicació del poder de la gent del poble.

Esta representació arriba enguany  marcada per diverses activitats culturals i també altres relacionades amb els productes del territori. Precisament, dintre d’estes últimes, destaca com a novetat el projecte de l’‘Oli de la Passió’. “Es tracta d’un oli de la varietat empeltre que s’obté d’oliveres centenàries cultivades a la finca del Calvari, que es premsa a la pedra, s’emmagatzema en gerres i que serà tastat per primera vegada els Dissabte de Rams, en el marc d'un tast comentat on participaran diferents almàsseres de la comarca.”, ha explicat Cande Andreu. De la mateixa manera, des de fa 8 anys, el Patronat de la Passió elabora un vi a l'antiga, a símil del de l'època romana. També tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l'emmagatzematge en unes àmfores de terrissa, que seran obertes el dissabte 4 d’abril, quan també tindrà lloc el tast comentat amb la participació amb la participació de diferents vins dels cellers de Vilalba dels Arcs que formen part de la D.O. Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Ecovitres i Bernaví) i d'un celler d'una Denominació d'Origen convidada, que enguany és el  Celler Pedrola (D.O. Tarragona).

La implicació de l’Associació de Turisme Rural
Refundada el 2012, l’Associació de Turisme Rural Terra Alta, formada per una seixantena d’empreses (cases rurals, restauració, cellers, almàsseres i altres relacionades amb el turisme rural), dóna suport a la Passió de Vilalba, que es representa precisament en una de les èpoques àlgides de visitants a la comarca, tal com ha apuntat Felip Segura. De fet, “a hores d’ara moltes de les places ja estan ocupades”, ha apuntat. L’associació reunix 860 llits dels 1.500 disponibles a la Terra Alta.

Distincions atorgades
Coincidint amb la seua vintena edició, la Generalitat de Catalunya ha declarat La Passió de Vilalba dels Arcs Patrimoni Festiu de Catalunya, una distinció que situa a la representació entre les activitats culturals més importants del país, ja que es tracta del màxim reconeixement que s’atorga actualment a este tipus d’esdeveniments. Per la seva part, el Consell Comarcal de la Terra Alta també ha aprovat la declaració de La Passió com a Festa d’Interès Comarcal, tal com ha destacat el president de l’ens, Carles Luz.