La URV convoca a Tortosa experts d'arreu del món per posar en comú els darrers avenços sobre canvi climàtic

L'objectiu del simposi es redactar un nou informe específic de la Península Ibèrica

Sofia Cabanes
09 de març del 2015
Actualitzat el 10 de març a les 12:19h
Presentació del simposi. D’esquerra a dreta: Javier Sigró, Azael Fabregat i Xavier Benito
Presentació del simposi. D’esquerra a dreta: Javier Sigró, Azael Fabregat i Xavier Benito | S.C.

Presentació del simposi. D’esquerra a dreta: Javier Sigró, Azael Fabregat i Xavier Benito Foto: S.C.


Un centenar de científics d’arreu del món exposen esta setmana al Campus Terres de l’Ebre de la URV els  últims avanços sobre el canvi climàtic a la península Ibèrica en el Simposi Internacional CLIMATE-ES 2015, que se celebrarà entre l’11 i el 13 de març.
Organitzat sota l’aixopluc del C3 (Centre de Canvi Climàtic de la URV), “una de les fites del simposi és el fet que reuneix totes les administracions públiques i entitats que treballen sobre l’estudi del canvi climàtic a l’Estat Espanyol. És la primera vegada que a Espanya es realitza un acte d’este tipus en el qual tots els organismes que investiguen sobre el canvi climàtic estan representats”, ha explicat Javier Sigró, un dels organitzadors i investigador del C3. De fet, hi participaran l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), OECC (Oficina Espanyola de Canvi Climàtic), Ports de l’Estat, IEO (Institut Estatal d’Oceanografia), AEC (Associació Espanyola de Climatologia), AME (Associació Meteorològica Espanyola), Comitè Nacional CLIVAR-ES i Comitè Nacional WCRP-ES.

Ara fa 2 anys l’IPCC (el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic) va publicar el seu últim sobre les darreres investigacions en canvi climàtic. “L’objectiu del simposi  és realitzar un altre informe específic de la Península Ibèrica, àrea mediterrània i àrea de l’Atlàntic, amb els darrers coneixements científics sobre canvi climàtic”, ha detallat Sigró.

En esta trobada un centenar d’experts en canvi climàtic presentaran 9 ponències convidades i  109 contribucions científiques, de les quals 45 són presentacions orals i 64 en format pòster. I s’hi ha inscrit més de cent persones provinents principalment de l’Estat espanyol però també de França, Alemanya, Portugal, Itàlia i fins i tot de Mali. “Es la trobada per parlar sobre el canvi climàtic més important que es farà a l’Estat espanyol este 2015 i la fem aquí”, ha destacat el director del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Azael Fabregat.

El Simposi s’ha estructurat en sis sessions que abordaran les següents qüestions: reconstruccions paleoclimàtiques a la península Ibèrica; observació climàtica i tècniques de reconstrucció del clima, variabilitat atmosfèrica al sector euro-atlàntic; variabilitat oceànica i variacions del nivell del mar a la costa peninsular i arxipèlags. Els canvis i tendències observats els últims anys; i les projeccions climàtiques regionals a l’Estat espanyol per als propers 30 anys tant des del punt de vista de l’atmosfera com del medi  marí. Així hi ha comunicacions sobre l’evolució del delta de l’Ebre des de la seua creació fa 8.000 anys i des de fa 200 anys quan va començar a ser colonitzat, sobre l’increment de la temperatura del riu Ebre o sobre l’efecte del canvi climàtic en el conreu de l’arròs. També es posaran damunt la taula les últimes dades sobre el clima del passat que s’han pogut extraure analitzant estalagmites i estalactites, els anells dels arbres o els sediments de rius i llacs. I també l’extracció de dades climàtiques a partir de rogatives (pregàries per demanar que plogue).