Agricultura vol que les TE aprofiten el 60% de la seua massa forestal d'aquí a cinc anys

El Pla d'activació de la gestió forestal calcula que es crearien un centenar de llocs de treball i que es mobilitzarien 51.000 tones de fusta a l'any

Redacció
02 de març del 2015
Actualitzat a les 16:56h
Un moment de la roda de premsa d'avui, en el decurs de la qual s'ha presentat el pla.
Un moment de la roda de premsa d'avui, en el decurs de la qual s'ha presentat el pla. | Govern de la Generalitat

El departament d’Agricultura vol que d’aquí al 2020 les Terres de l’Ebre aprofiten un 60% de la seua massa forestal. I així ho promou a través del nou Pla d’activació de la gestió forestal presentat avui pel director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, que sosté que es podrien arribar a crear 77 llocs directes i 20 indirectes. A més de contribuir a la prevenció d'incendis, contempla que es podrien mobilitzar 51.000 tones de fusta a l'any, unes xifres que es fonamenten tant la creació d’una nova indústria com en la instal·lació de nous centres de consum tèrmic, promoguts pel Pla.
 
Este pla s'està presentant als propietaris forestals de l’àmbit de les Terres de l’Ebre i al sector industrial, així com als alcaldes, per tal d''impulsar-los a aprofitar els ajuts i fons europeus destinats a la gestió del bosc en el nou període de programació 2014-2020.

El model proposat, segons Agricultura, pretén fer sostenible un model on es conjuguen "la gestió forestal sostenible, la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat. També persegueix el vincle directe entre propietat forestal i indústria de transformació". El pla també busca la implantació d’un model energètic de proximitat, mitjançant la utilització de biomassa forestal per a usos tèrmics en equipaments locals, de forma que es puga donar sortida a la fusta sense altra possibilitat de transformació. 
 
Durant els anys 2014 i 2015, la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, ha destinat a l’àmbit de les Terres de L’Ebre inversions i ajuts en matèria d’infraestructures de prevenció d’incendis un import de 1.058.000 euros. Les tones incloses al 2015 al pla d’aprofitaments impliquen la generació de 4 llocs de treball directes i 1 lloc indirecte.
 
En referència als boscos públics, l’oferta pública de l’any 2015 inclou 9.834 tones en una superfície de 232 hectàrees.  Amb el pla d’activació forestal, per al conjunt de superfície arbrada de titularitat pública i privada, es pretén assolir a l’any 2020 el 60% de l'aprofitament, (51.255 Tn) actuant sobre unes 1.165 ha.
 
En la seva presentació el director General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha fet especial èmfasi  en la necessitat d’establir una complicitat entre propietat forestal i indústria transformadora. Segons Trasobares, es tracta “d’aconseguir portar a terme aquesta gestió local de proximitat i ha de garantir la sostenibilitat del sistema. En este sentit, ha fet una invitació als representants de la indústria per a l’establiment d’un nou projecte d’interès general centrat en els àmbits de la innovació i la bioeconomia.