Lo Gitano Blanc recollirà el 26 de març el premi Enderrock per 'La rumba ebrenca'

Alguns components del grup, en la roda de premsa on es van anunciar els guardonats, esta setmana.
Alguns components del grup, en la roda de premsa on es van anunciar els guardonats, esta setmana. | Enderrock
Redacció
27 de febrer del 2015
Actualitzat el 02 de març a les 8:41h

El grup flixanco Lo Gitano Blanc ha estat catapultat esta setmana en la rampa de la popularitat  amb un premi musical d’àmbit nacional que li arriba amb només dos anys i mig de vida i un sol disc al carrer. Els quatre membres de la formació de Flix recolliran, en la gala que se celebrarà el 26 de març a Girona, el premi Enderrock que han aconseguit a la millor cançó de folk de l’any 2014. Es tracta de la peça musical La rumba ebrenca, que combina “la fusió de les Terres de l’Ebre i vestix les lletres d’aires literaris”, segons ha destacat la revista que convoca els guardons. A més, el grup també estava nominat al millor disc de folk, tot i que finalment este premi ha estat per a Toni Xuclà.

La rumba ebrenca, finalment, va ser la cançó més votada en la seua categoria en el procés de votació popular que va cloure el 10 de febrer. Este reconeixement consolida la incipient carrera musical de la formació i li dóna impuls en l’àmbit del país just quan està preparant el nou espectacle que aviat portarà als escenaris. A més, arriba en un moment de joia per al grup, tenint en compte que el seu patriarca, l’escriptor Andreu Carranza –blocaire de l’aguaita.cat- va rebre a principi d'any el Premi Josep Pla per El poeta del poble, una novel·la sobre Jacint Verdaguer.

"Els temes de les cançons ens apareixen amb naturalitat, i d'aquí en ve la frescor. Ens trobem amb els amics i cantem rumbes, jotes, improvisem versos... A partir d'aquí l'Andreu s'inspira en tot el que ha escoltat al carrer i ho transforma en lletres de cançons. També en el meravellós entorn on vivim: la cantarella del riu és molt evocadora!", ha explicat Lo Gitano Blanc.

A més, a Lo Gitano Blanc, els premis Enderrock han reconegut de manera força unànime el grup Txarango, que s'ha endut quatre guardons de pes: millor disc de pop-rock (Som riu), millor artista, millor directe i millor lletra de cançó (Compta amb mi). La resta de premiats pel públic han estat: els Amics de les Arts, Joan Dausà, Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández, Cesk Freixas, Bonobos, Oques Grasses i Love of Lesbian, Toni Xuclà (folk), Joan Chamorro (jazz), Carles Cases i Orquestra del Montsalvat (clàssica) i Àngel Llàcer - Manu Guix (infantil).