Creix l'activitat en tots els sectors econòmics i a les quatre comarques

El 2014 tanca amb la millor xifra de cotitzants a la Seguretat Social des de l'inici de la crisi | L'atur baixa en tots ens municipis, principalment a Gandesa (14%), Roquetes (12,6%), Alcanar (11,5%) i Santa Bàrbara (10,1%) | La qualitat de l'ocupació i la desigualtat, entre els problemes.

Redacció
26 de febrer del 2015
Actualitzat el 27 de febrer a les 8:48h
El creixement de l'activitat es registra en tots els sectors econòmics, també en la construcció.
El creixement de l'activitat es registra en tots els sectors econòmics, també en la construcció. | Sílvia Berbís

El creixement de l’activitat en tots els grans sectors econòmics, especialment els serveis i també la construcció, que va pujar un 3,3% a finals del 2014 a les Terres de l’Ebre, consolida i dóna embranzida a la millora de l’economia ebrenca. Tancant l’any, la positivitat ha arribat als principals indicadors: l’ocupació va créixer un 2,7% el darrer trimestre, la xifra de cotitzants a la Seguretat Social superava els 47.000, la millor xifra des de l’inici de la crisi, i l’atur ha baixat un 7.1%. Són algunes de les grans xifres que s’han destacat avui en la presentació, a Gandesa, del Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre corresponent al quart trimestre de 2014.

Per primer cop des de l’inici de la crisi s’ha tancat l’any deixant de banda les xifres negatives de destrucció de llocs de treball i generant un creixement prou importat i significatiu de l’ocupació, tal com ha exposat el catedràtic d’economia i director de la Càtedra d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la URV,  Juan Antonio Duro, que ha detallat aspectes del contingut de l’informe, acompanyat per la directora dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a les Terres de l’Ebre, Rosa Peig, i pel president del consell comarcal de la Terra Alta, Carles Luz.

Els serveis es perfilen com el gran motor del rellançament de l’economia ebrenca amb una taxa de creixement del 3,3%, gairebé 2,5 punts superiors al del trimestre anterior. En canvi, el comerç, tot i que també ha guanyat afiliats este trimestre, continua creixent molt per sota de la mitjana.

Amb esta recuperació de tots els sectors econòmics s’ha aconseguit, en el trimestre analitzat, un augment de l’afiliació en les quatre comarques del 2,7% interanual, sobretot en el règim d’assalariats, arribant als 47.030 afiliats a la Seguretat Social. Segons ha recordat Duro “és la millor xifra des de l’inici de la crisi, generalitzada en tots els grans  sectors econòmics, fins i tot en la construcció, la qual cosa indica, juntament amb la dada d’aturats, el clar canvi de cicle i l’assentament de la recuperació”. El creixement a més s’ha donat en totes les comarques. No obstant, ha recordat el catedràtic, algunes evidències conviden a la cautela, perquè també hi ha aspectes preocupants: “La millora quantitativa sembla clara i més des dels pitjors moments de la crisi, però hi ha evidències que indiquen problemes amb la qualitat de l’ocupació generada i les desigualtats econòmiques”, ha advertit.

Menys atur

Quant al nombre d’aturats, per quart trimestre consecutiu es reduix en termes interanuals. Així, el quart trimestre del 2014 els aturats a les Terres de l’Ebre eren 14.334, 533 persones menys que el trimestre anterior. Això significa una caiguda del 7,1% del nombre d’aturats, més de dos punts superior que el trimestre anterior i apropant-se al 8% de caiguda del conjunt de Catalunya. Este atur s’ha reduït en les quatre comarques, amb una major incidència del -9% a la Terra Alta.  Esta baixada en les llistes de l’atur s’ha donat amb força en el major grup d’aturats, els homes, amb una caiguda del 10,7%. Per edats, únicament els majors de 50 anys continuen engrossint esta llista, tot i que a un ritme més reduït de l’1,2%. El grup que ha abandonat l’atur en un percentatge més elevat, de -12,7, són els menors de 30 anys que mantenen 2.143 persones a l’atur enfront dels 3.460 de les persones entre 30 i 39 anys, dels 3.822 de 40 a 49 anys i dels 4.910 dels majors de 50 anys. Segons Duro, “les dades demostren clares dificultats per a incorporar els aturats de major edat (típicament de llarga durada) al mercat de treball i, per tant, la necessitat d’aprofundir en Plans Especials per a la seua integració laboral lligats a la formació i a incentius públics diferencials de contractació”.
 
Esta baixada de l’atur ha estat generalitzada en tots els nivells de formació i força importat entre els nivells postsecundaris vinculats a estudis universitaris de primer cicle i tècnics-professionals superiors amb caigudes del 22,8% i 13,7%, respectivament. L’atur ha tornat a disminuir  pràcticament en totes les categories d’ocupació, principalment entre els treballadors i operaris de la construcció i la indústria, l’única excepció s’ha de buscar novament en els treballadors en la restauració i el comerç.

Finalment, pel que fa a l’atur per municipis es pot dir que ha baixat en tots, principalment a Gandesa (14%), Roquetes (12,6%), Alcanar (11,5%) i Santa Bàrbara (10,1%) amb l’excepció de Móra d’Ebre (+1,1,) i l’Aldea (+3,9%).

Amb totes estes dades a la mà, el professor Duro ha indicat que “les expectatives pels propers trimestres són positives, donada la posició dels factors conjunturals generals. La millora en les condicions financeres, la reducció en els preus de petroli i la recuperació del consum permet preveure que els creixements de l’ocupació es mantinguen en aquests ritmes o fins i tot milloren”.