Amposta preveu repartir este dissabte 14.000 racions a la Festa de la Carxofa

La ciutat complix dos dècades de festa gastronòmica amb este producte | Deu restaurants oferiran les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa durant tot el mes de març

Redacció
24 de febrer del 2015
Actualitzat a les 17:01h
Un moment de la presentació avui, al mercat municipal.
Un moment de la presentació avui, al mercat municipal. | Ajuntament d'Amposta
No és habitual que un producte hortícola siga el rei de la festa gastronòmica. Però pot passar, i de fet, Amposta acumula dos dècades de dedicació per convertir la carxofa en la protagonista d’una festa gastronòmica que atreu en un dia unes 3.500 persones i d’unes jornades culinàries a través de les quals els restauradors del municipi demostren les possibilitats d’este ingredient saborós, saludable i tradicional. Enguany, el dia de la festa serà este dissabte 28 de febrer, quan s’esperen distribuir unes 14.000 racions al pavelló firal, el lloc de trobada habitual. I esta mateixa diada obrirà pas a les jornades gastronòmiques, a 10 restaurants de la població, que s’allargaran durant tot el mes de març.
 

Una mostra de diferents productes de la cuina tradicional de la zona. Foto: S. Berbís

L’Ajuntament d’Amposta i l’Associació de Restauradors han presentat este matí este esdeveniment gastronòmic en el marc del mercat municipal, on han habilitat una parada en la que s’exposaven els resultats d’algunes de les moltes possibilitats culinàries de la carxofa, des de fideuàs fins a postres. “Esta és una de les nostres festes gastronòmiques per excel·lència, junt a les jornades de l’arròs que celebrem al juny i octubre, i un reflex dels productes de qualitat que oferix la nostra terra”, ha afirmat la regidora de Comerç Rosita Pertegaz.

Així, el Pavelló Firal serà dissabte l’epicentre de la festa. Els assistents podran fer fins a 6 degustacions de carxofa amb un tiquet de 10 euros. Els tastos de carxofa es complementaran amb diverses degustacions de productes de la terra, com el Celler Vins Andreu Roca i la Cooperativa de Gandesa amb la compra d’un tiquet a 2 € obsequiaran amb una copa de vi i 2 degustacions sota el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de la Terra Alta. A més, l’empresa La Musclera del Delta amb un tiquet de 3€ oferirà una degustació de 3 ostres més una copa de cava. Al mateix temps hi haurà degustació gratuïta de cervesa DAMM.

Elecció del millor tast
 
D’altra banda, durant la jornada del dia 28, es triarà el millor tast de carxofa d’entre tots els que hauran cuinat els restaurants participants. El guanyador rebrà un premi simbòlic realitzat pels alumnes del taller ocupacional del centre d’educació especial APASA d’Amposta.
L’Ajuntament calcula que un 70% dels assistents a la Festa són vinguts de fora i ha destacat que la xifra de visitants puja cada any, de manera que l’objectiu de fer-la és dissabte és aprofitar l’afluència de gent vinguda d’altres llocs per promocionar el comerç, que així poden trobar obert, a més del conjunt de la ciutat, els seus paratges naturals i el patrimoni.  De fet, l’Ajuntament du a terme activitats de promoció als mercats de Reus i Tarragona i enguany, com a novetat, va dur a terme una presentació al Mercat de Santa Caterina de Barcelona. Per expandir la influència de la festa, els escenaris es diversifiquen i impliquen altres punts importants de la ciutat més enllà del Pavelló Firal.

Per exemple, la plaça del Mercat d’Amposta serà un dels punts importants a visitar durant el dia ja que se servirà vermut i hi haurà una fira fora estocs amb les millors ofertes del comerç de la ciutat. També el Museu de les Terres de l'Ebre farà jornada de portes obertes al llarg de tot el dia i oferix visites guiades gratuïtes a les exposicions permanents del Museu: ‘Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana’ i ‘L’Ebre, camí d’aigua’.

I un cop la Festa haja donat el tret de sortida, serà el moment d’apropar-se a algun dels deu restaurants que oferixen les jornades de la carxofa durant el mes de març. “L’any passat calculem que van poder degustar els nostres plats amb carxofa entre 4 y 5.000 persones”, ha explicat Aranxa Cordorniu, presidenta de l’Associació de Restauradors.