L’IRTA coordina un projecte per combatre el canvi climàtic al Delta

La Comissió Europea finança amb 1,1 MEUR un programa d'accions que es desenvoluparà fins al 2018

per Redacció, La Ràpita | 23 de febrer de 2015 a les 11:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Punta de la Banya vista des de la Serra del Montsià. Foto: Sofia Cabanes


L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita coordina  un projecte, el LIFE+ EBRO-ADMICLIM, que planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i hàbitats (zones humides i arrossars) al Delta de l'Ebre, amb l'objectiu d'evitar-ne la seua regressió. El projecte pretén optimitzar l'elevació del sòl (mitjançant les aportacions de sediment inorgànic i la generació de matèria orgànica), reduir l'erosió costanera, augmentar la fixació de carboni al sòl, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i millorar la qualitat de l'aigua. 


El projecte s'ha subvencionat en 1,1 milions d’euros per la Comissió Europea (CE) a través del programa LIFE+  i hi participen com a socis beneficiaris l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci Concessionari d’Aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona, la Comunitat de Regants i Sindicat Agrícola de l’Ebre, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i la Universitat de Córdoba (UCO).  

Una de les primeres accions sobre el terreny ha estat la instal·lació de reflectors per mesurar la subsidència del terreny mitjançant interferometria diferencial d’imatges radar

de satèl·lit (DInSAR). 

Les accions pilot previstes en el projecte són:

- prova pilot d’injecció de sediments a la xarxa de canals de reg del Delta de l’Ebre;
- prova pilot d’injecció de sediment al tram final del riu Ebre;
- optimització del funcionament de dos filtres verds;
- optimització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels arrossars;
- avaluació de l’aportació de sediment sobre la producció d’arròs;
- avaluació de les zones vulnerables a la subsidència i a la pujada del nivell del mar; i
- elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre.

Cal destacar també que este projecte conclourà amb l'elaboració d'un Pla d'Acció Climàtica del Delta de l'Ebre amb mesures concretes i efectives per a l'adaptació i mitigació al canvi climàtic. També preveu diverses mesures de divulgació mitjançant publicacions, jornades científiques i de transferència, activitat de divulgació ambiental, etcètera. 

El projecte tindrà una durada de quatre anys, i es preveu la seua conclusió a mitjans del 2018. La presentació del Projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM va tenir lloc el passat dia 10 de febrer, en el marc de les Jornades Tècniques de l’Arròs, organitzades per l’IRTA i que es van celebrar a Deltebre amb la participació de més de 200 persones, principalment relacionades amb el món de l’arròs.

Més informació a la web : www.lifeebroadmiclim.eu/ 

 

Participació