Urbanisme tomba l’abocador de residus industrials del Pinell de Brai

Redacció
06 de febrer del 2015
Actualitzat el 08 de febrer a les 17:16h
Els veïns del Pinell s'havien pronunciat en una consulta en contra del projecte.
Els veïns del Pinell s'havien pronunciat en una consulta en contra del projecte. | Sílvia Berbís

Un informe “totalment desfavorable” de l’Agència de Residus de Catalunya ha pesat de forma determinant en la decisió de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre de tombar, de forma definitiva, el Pla especial per ubicar al Pinell de Brai un abocador de residus industrials. Ara fa gairebé un any la CUTE havia iniciat la tramitació del projecte amb l’aprovació inicial del pla després que els promotors presentessen la documentació necessària, amb la qual cosa s’obria el procediment d’exposició pública, en el decurs del qual s’han presentat al·legacions i informes. Ja aleshores la Generalitat va advertir que el "dipòsit controlat" no estava previst a la planificació del govern. L’Ajuntament del Pinell de Brai, els veïns i el Parlament de Catalunya s’hi van posicionar en contra.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat esta setmana, després de la reunió de la CUTE a Móra d’Ebre, que l’ACR ha deixat clar que l'activitat no estava prevista al pla de residus de Catalunya per a este quadrienni. "Hem decidit denegar el Pla espacial i tancar la tramitació d'este abocador", ha informat Serra. Així, Urbanisme no donarà resposta a les al·legacions que havia rebut en contra que el projecte s’executés.

El Pinell ja va expressar la postura ciutadana en contra del projecte en una consulta popular l’octubre de 2010, que va rebre un 70 % dels vots en contra, amb una participació d’un 85 % de les persones amb dret a vot. La proposta d’activitat de dipòsit controlat classe II, que es preveia ubicar en unes antigues argileres, estava promoguda per UTE Pinell, formada per les entitats Restauracions del Brai SL i Puigfel SA.