El Constitucional admet a tràmit els recursos del Govern, el Parlament i el PSOE contra el decret del Castor

Europa Press
05 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:17h
Plataforma marina del projecte Castor
Plataforma marina del projecte Castor | Escal UGS

Plataforma marina del projecte Castor Foto: Escal UGS


El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit tres recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Govern de la Generalitat, el Parlament català i el Grup Parlamentari del PSOE en contra del reial decret en el qual es fixa la indemnització per als promotors del magatzem subterrani de gas de Castor. L'Alt Tribunal abordarà l'encaix constitucional del reial decret llei 13/2014, per a la qual cosa ha decidit donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i al Govern central, que disposen de quinze dies per personar-se en el procediment.

La Generalitat va anunciar la presentació del recurs a finals de l'any passat, segons va afirmar el conseller de Presidència, Francesc Homs, a la vista de la "la falta de justificació i proporcionalitat de la singularitat de la regulació establerta" de la norma, en la qual no es percep, a més, "concurrència d'una extraordinària urgència".

Per al Govern català, la resolució de la concessió del magatzem Castor amb un reial decret llei implanta un règim singular i diferent del que resultaria de l'aplicació de la legislació general vigent, "la qual cosa vulnera la prohibició constitucional de la desigualtat arbitrària i dificulta el control de la garantia dels drets i interessos afectats per part de la Justícia".

Pel que fa al presentat pel Parlament  -amb el vot en contra del PP- al·lega que els articles 2 i 4 del decret excedixen els límits constitucionals i vulneren el dret a la tutela judicial efectiva.
El PSOE va recórrer el decret llei al començament d'any, en considerar que l'empresa promotora de Castor, Escal UGS, ha rebut una indemnització d'1.350 milions que es repercutirà en la tarifa de gas durant 30 anys "sense intentar saber què havia passat realment", segons va indicar al seu moment el secretari de Reformes Democràtiques del partit, Ximo Puig.

El text presentat pel partit davant el TC argumenta que fins a sis articles del decret llei "excedixen àmpliament, en el seu contingut regulatori, el marc i els criteris constitucionals establerts per la jurisprudència" en matèria d’ "adequació constitucional de les lleis singulars".
En concret, els socialistes consideren que la norma aprovada per l'Executiu afecta a principis i drets fonamentals de l'ordre constitucional com són el principi d'igualtat, el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics, la tutela judicial efectiva i els drets dels consumidors i usuaris.