Salvadó demana al Govern un pla de xoc per als cítrics i Pelegrí evita prendre el compromís

Redacció
04 de febrer del 2015
Actualitzat a les 20:55h
Salvadó en la seua intervenció en la sessió de control al Govern, avui.
Salvadó en la seua intervenció en la sessió de control al Govern, avui. | ERC

El diputat d'Esquerra Republicana Lluís Salvadó ha demanat al Conseller d'Agricultura un pla de xoc que garantisca la preservació dels centenars de llocs de treball i la viabilitat del sector dels cítrics davant la crisi que patix. La petició d’ERC s’ha plasmat en una pregunta durant la Sessió de Control al Govern que ha tingut lloc este matí al Parlament. El conseller ha evitat compremetre’s en el pla de xoc, més enllà de les mesures d’ajuts principalment amb crèdits tous.

“La mala climatologia ha malmès entre el 50 i el 70% de la collita de clementines, en unes pèrdues que es valoren en 16 milions d'euros a les Terres de l'Ebre. Esta situació està afectant greument l'economia de milers de famílies de pagesos, posant en risc el futur de les cooperatives i empreses del sector cítric de l'Ebre’, ha explicat Salvadó, que ha reclamat “un pla de xoc que aporte els recursos econòmics necessaris per a poder retirar i destruir la totalitat de la collita afectada per la mala climatologia, així com incrementar el contingent de retirada de clementines per a destinar-les a sucs”.

El diputat republicà ha reconegut que el problema és complex i que gran part de les competències passen per l'Estat però ha instat al Conseller a “prendre accions excepcionals i urgents de suport al sector i una posició més contundent davant del Ministeri”. Com a exemple, Salvadó ha traslladat la necessitat expressada des del sector dels cítrics de reduir l'índex de rendiment net aplicable a l'IRPF per a les activitats agrícoles afectades per les circumstàncies excepcionals sobrevingudes.

Salvadó també ha assenyalat que cal una revisió en profunditat de les assegurances sobre els cítrics. El diputat ha constatat que els pagesos asseguren cada vegada menys la producció i acusen a Agroseguros de falta de transparència i de claredat en els criteris de peritació dels danys, de variabilitat dels criteris de cobertura, d’indemnització i d'acceptació de l’origen dels danys. “Les assegurances del sector dels cítrics tenen un dels costos més elevats del camp, i una de les cobertures més baixes. Davant la sensació de vulnerabilitat, el productor tendix a no assegurar la collita i provoca, en part, la greu crisi que tenim avui al sector”, ha afirmat.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, davant la reclamació de Salvadó, ha admès que els ajuts estatals als citricultors amb la retirada de 8.000 tones de cítrics són insuficients, però ha evitat el compromís de la Generalitat a impulsar un pla de xoc, més enllà de defensar una bateria de mesures d’ajut amb crèdit tous i suport financer. Pelegrí ha explicat que la crisi del sector es tractarà en una reunió de la taula dels cítrics.

Els sindicats Unió de Pagesos, UGT i CCOO han convocat una protesta este diumenge a Alcanar precisament per exigir a Agricultura suport econòmic per poder retirar dels camps la fruita que no es pot comercialitzar. Alerten que si no arriben solucions de forma immediata perilla també la propera temporada de cítrics.