‘Eau de petrol’, el nou perfum de l'Ajuntament d’Ulldecona

Lo Mascarat
30 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:53h
Fumeral de la planta d'asfalt d'Ulldecona funcionant durant els dies de proves.
Fumeral de la planta d'asfalt d'Ulldecona funcionant durant els dies de proves. | Òscar Córdoba (Via No Alquitrà Ulldecona)

Fumeral de la planta d'asfalt d'Ulldecona funcionant durant els dies de proves. Foto: Òscar Córdoba (Via No Alquitrà Ulldecona)


Segons l'Ajuntament d'Ulldecona els veïns del municipi darrerament estan alterats perquè s'aproximen eleccions i tot el poble està fent “xup-xup” amb la precampanya electoral a base de “M'han dit, m'han dit”, tècnica que va patentar la senyora Salas a l'anterior legislatura als plens municipals i que consisteix en agafar una batxilleria del primer que passa pel carrer i convertir-la en opinió pública. La líder o el líder de tota esta massa de gent alterada deu estar més content que una truja en un toll de fem perquè no li ha calgut ni presentar-se a les masses que té tot el poble en favor seu. La incògnita la tenen aquells que no estan dins de cap partit polític, que estan esperant conèixer el candidat pel qui estan fent propaganda, i ja de passada, que els expliquen el programa electoral pel qual aposten, que tampoc saben quin és. I és que el govern municipal de CiU, PP i UGI a part de competents i originals, són solidaris i bones persones amb els seus contraris, fins al punt que s'han unit amb la gent del poble a la precampanya en favor dels partits de la oposició, a qui per cert aprofito per donar l'enhorabona amb antelació per guanyar els propers comicis de maig, que només de pensar-hi deuen tacar la roba interior amb substàncies sexuals.

El tripartit d'Ulldecona, conegut per incomplir els seus programes electorals, fer alcalde al partit menys votat, apujar-se els sous, ser tan transparents com un poal d'aigua de “fregassuelos” després de netejar el lavabo d'una discoteca, entre d'altres originalitats; també són famosos per acollir amb grandeses la primera empresa de producció d'asfalt ecològic, l'únic que se fabrica sense contaminar l'atmosfera i que emet com a residu vapor d'aigua, completament inofensiu. Quin privilegi!

Senyor rector, obre les portes de missa les 24 hores que té faena. La gent del poble ha de vindre's a confessar per haver confós quitrà per betum. És el que té ser de poble, que som tan catetos que no coneixem les diferències entre els dos termes. Gent d'Ulldecona, anem tots al calvari a flagel·lar-mos per la gran injustícia que hem comès en no donar confiança absoluta a un Ajuntament que tot ho fa perfecte. Ulldeconines i ulldeconins, com no se'ns va ocórrer anar els 7.000, tots juntets i agafadets de la mà, a la casa de la Vil·la a preguntar la diferència entre quitrà i asfalt. Pareix mentida que no conegueu les diferències! El quitrà és una substància llefiscosa que s'elabora del destil·lat del carbó. El que s'elabora allí és asfalt a partir de betum, que prové del destil·lat del petroli. Són dos coses totalment diferents, perquè com molt bé ja sabeu, el petroli, a diferència del carbó, no contamina, és inodor i qui més qui menys ja s'hi ha banyat perquè té propietats curatives. L'única cosa que tenen en comú és el color. Estrany és que no penséssem que era una fàbrica de pasta de galletes d'oreo.

I alguns diran: "Però Mascarat… Això d'acollir una empresa que produeix asfalt vols dir que és bo?" Pos sí! El que passa és que sou tontos i no ho enteneu. Que tindre una fàbrica d'asfalt és l'enveja de tots els pobles. I a més som tan afortunats que els pobles veïns, per solidaritzar-se amb natros, en lloc de lluitar per quedar-se-la, ens l'han cedida sense posar cap impediment. Potser per compassió, perquè Ulldecona no té cap fàbrica de ciment, ni projecte Castor. Això sí, té unes magnífiques pedreres que a banda de tot el treball que donen i els sucosos beneficis als propietaris, quan acabaran les obres (que va per a llarg perquè ja sabeu que la Sagrada Família no se construeix en dos dies), segur que seran declarades obra d'art d'interès mundial per la UNESCO i no ens traurem el turisme de sobre. A prendre pel cul el patrimoni natural, els ecosistemes, la fauna i la flora, que allí on hi hague indústria, progrés i diners que s'aparte la natura i la salut de les persones.

Veïns d'Ulldecona, a partir d'ara tampoc cal que vos gastésseu diners telefonant a les línies 806 per a que vos tiren les cartes del Tarot. Tots de garrons a l'Ajuntament que este govern sap endevinar el futur. Tant és així que han permès a la planta d'asfalt instal·lar-se a menys de 500 metres del nucli urbà sense documentació, ni permisos d'obra ni d'activitat perquè ja han previst que els informes sortiran fantàsticament bé, i que els habitants encara que al principi ens pique una miqueta la castanya, d'aquí un temps ens agradarà i tot.

I és que este Ajuntament és tan adorable i detallista que ja sabia que una fàbrica d'estes característiques era l'única cosa que li faltava al municipi, i ens ho ha volgut oferir amb forma de regal sorpresa, per això ho han fet tot d'estrangis. Obriu botelles de cava que ja tenim allò que tan desitjàvem: una planta d'asfalt! Què volem més? Una petroquímica? Realment la gent no n'és conscient dels beneficis que això suposa a la població. Que volem arreglar els carrers? Només cal que obrin el grifo i que deixen baixar el reguer de pasta negra, que el poble fa pendent. Que diuen que fa pudor? Res! Si l'anterior govern feia vi, el d'ara farà: Eau de petrol, l'única fragància que revol el cervell feta a partir de vapor d'aigua. Així li podrem donar a la zona uns aires urbans. Què sabreu vatros de les olors chic si no heu sortit mai del poble i l'únic que heu sentit és humitat? Que al poble fa fred? Tranquils, tots cap a la fàbrica a posar-se en rotllana al voltant del fumeral que el vapor d'aigua que emet és calentet. I mentre els regidors repartiran caldo entre la comunitat, uns altres cantaran jotes, els vells contaran històries de la mili i les iaies arreglaran el poble. No si al final mos acabarem preguntant com collons hem pogut viure tot este temps sense una fàbrica d'asfalt.

A banda, de tots els que critiquen, eh que ningú pensa amb els llocs de treball? Que per cert, encara estem esperant que l'Ajuntament els comunique a la població, perquè algú hi haurà de treballar, no? Ai, Senyor! Si és que són tan treballadors i tenen tants de mal de caps intentant conèixer l'opinió pública a través de les xarxes socials i passejant-se per les televisions comarcals fent de tertulians que s'han oblidat d'informar a la població que hi havia noves places per a treballar, per enèsima vegada, en una fàbrica d'asfalt, que ve a ser com una fàbrica de peluixos o caramels. Pobrets meus! D'haver-ho sabut hauríem organitzat una benvinguda amb toros i ball a lo Bienvenido Mr. Marshall.

I és que la gent se queixa per vici. A Ulldecona tothom se dutxa amb aigua calenta, fa servir gas natural, té Wi-Fi, electricitat… i els carrers asfaltats! A diferència de la gent d'Amposta, de la Sénia, de Camarles, de Torroella de Montgrí, de Vilanova i la Geltrú, de Girona i de Lleida que, pobrets, viuen al Tercer Món i no els arriba ni la TDT. Segur que estan demanant a crits una fàbrica d'asfalt. Com hem pogut ser tan cecs… Si és que del que ens hauríem d'estar queixant és de no tindre una central nuclear! I en lloc de demanar trens dignes, hauríem d'estar reclamant una petroquímica. Des del respecte i la tolerància, estimat i distingit Ajuntament d'Ulldecona, volem més merda!

Amb tota la prosperitat que porta… que és la salvació de les nostres terres abandonades per part dels polítics. Si és l'única cosa que ens fa sortir del pas perquè no hem tingut polítics competents que haguen sabut enfocar el sistema productiu territorial per una altra via.

Total, si algun dia passa alguna cosa –Déu no ho vulgue– igualment morirem tots… i sinó, d'algun mal ens hem de morir, que morir-se de vell ja està passat de moda. (Seriosament: Desconfieu dels cínics que compren la perillositat al costat de casa per quatre xavos sense importar-los la opinió dels seus veïns i la seua salut, possiblement siguen de la mateixa raça d'aquell que se n'anava a Suïssa a acumular patrimoni. I ja sabeu que per a n'esta gent els diners van per davant de qualsevol factor humà o natural). Aquí el que importa és que paguen per degradar el territori, i que ens ho puguem gastar amb oci. Fixeu-vos amb Vandellòs i Ascó, que són com la Seca i la Meca d'Espanya, totes les carreteres passen per allà i la faena és d'ells per atendre tota la demanda turística. Ben contents que van estar els racistes i xenòfobs dels pobles del costat, que mentre als anys 2000 la immigració se'ns menjava vius, allí no s'hi deixava caure ningú. Devia ser que alguna onada radioactiva els afectava al sistema cerebral i els enviava cap al sud.

A Ulldecona l'únic que li queda per fer és obrir una carpa per a la fira de Sant Lluc, anar les ulldeconenques i els ulldeconencs, elles de cara, ells d'esquena, obrir les cames, i oferir serveis sexuals gratuïts per solidaritat amb els pobles catalans, valencians i aragonesos que tenen la desgràcia de no gaudir d'una magnífica fàbrica d'asfalt. Que per cert, aquí tota la vida n'hem dit “alquitrà”, o “xapapote” (terme extret d'una precampanya electoral en què CiU criticava que l'exalcalde Jaume Antich que en lloc d'aixecar carrers, havia fet passar una capeta de “xapapote” per sobre). A banda de bons governants, són filòlegs. Si és que no ens els mereixem…


Lo Mascarat