ERC de Tortosa presenta els resultats de la consulta ciutadana sobre la ciutat

Redacció
21 de gener del 2015
Actualitzat el 23 de gener a les 8:55h
Marc Puigdomènech, Josep Felip Monclús i Alicia Gamundi, durant la roda de premsa d'avui.
Marc Puigdomènech, Josep Felip Monclús i Alicia Gamundi, durant la roda de premsa d'avui. | ERC

ERC de Tortosa ha presentat avui el resultat de la consulta ciutadana 5 minuts per a Tortosa, que va dur a terme el trimestre passat per captar la valoració de la ciutadania sobre la situació de la ciutat. El procés participatiu va comptar amb la participació de 71 persones presencialment i 116 per Internet i les aportacions fetes s’han afegit a les mesures de govern treballades per quatre comissions temàtiques per configurar el pre-programa electoral, segons ha explicat la formació republicana, un document marc programàtic per al mandat 2015-2019 que ha aprovat este dimarts l’Assemblea d’ERC-Tortosa. Este document, expliquen, continuarà obert a noves propostes ciutadanes fins a configurar el programa electoral.

La consulta ciutadana 5 minuts per a Tortosa ha estat una de les fonts de què s’ha nodrit el document de propostes. En esta enquesta, els participants valoraven els serveis municipals, resultant-ne puntuacions mitjanes molt diverses. En un context de notes baixes, cal destacar que les festes i activitats culturals aproven, amb una puntuació de 5,42. Suspenen l'atenció a la gent gran, la seguretat ciutadana, el turisme i el transport públic, però amb mitjanes properes a l’aprovat (entre el 4,41 i el 4,93). “Les principals problemàtiques, en canvi, es troben sobretot en aspectes relacionats amb l'espai públic. Els parcs i zones verdes (4,13) i la neteja de la via pública (3,86) presenten notes baixes, però encara més enrere se situa el manteniment de carrers i voreres (3,06). Altres àmbits que suspenen de forma clara són les activitats per a joves (3,82), la promoció econòmica (3,57) i, sobretot, els equipaments esportius (2,58), per l'aturada del projecte de les piscines”, explica ERC-Tortosa.

El malestar pel cas del complex d’aigües, afirma, es detecta en les respostes obertes del mateix qüestionari. A la pregunta de què caldria millorar en els propers anys, permetent un màxim de tres respostes per persona, el més citat va ser les piscines (41 casos), la millora de carrers i voreres (37), la neteja (27) i la creació de llocs de treball (19). La segueixen les demandes de millora de l'enllumenat, el nucli antic, l'aparcament, la promoció turística i del patrimoni, el comerç, passos de vianants i soroll. Els republicans també apunten que són nombroses les queixes relacionades amb l'incivisme, en particular amb relació a excrements i gossos solts.

L’enquesta també incloïa una pregunta sobre quins aspectes han millorat a la ciutat, a la qual es van rebre menys respostes, molt concentrades en el Pont roig i la Via Verda, seguides per les millores al nucli antic i l’augment de l’oferta comercial. En general, la majoria considera que, en els darrers dos anys, la ciutat està igual (43,9 %), seguit pels qui diuen que ha empitjorat (38,0 %) i a més distància els que afirmen que ha millorat (15,5 %), mentre que una minoria no es posiciona (2,7 %). Pel que fa a la necessitat d'un canvi de govern municipal, valorant del 0 al 10, la majoria s'hi inclina, amb una mitjana de 7,38. Així mateix, els enquestats es consideren poc informats de l'activitat i la situació econòmica de l'Ajuntament de Tortosa, amb una mitjana de 2,69 sobre 10.

Per al President local d’ERC, Marc Puigdomènech, “els resultats de la consulta són només orientatius, però ens han permès prioritzar i incorporar propostes dels ciutadans al document programàtic per al proper mandat 2015-2019”. Per la seua banda, l’alcaldable, Josep Monclús, ha volgut “agrair la participació de totes les persones que l’han fet possible, que veuen en ERC una alternativa a l’actual govern municipal, posant així les bases per fer de Tortosa una nova ciutat per a un nou país”.