Permisos per abatre cabres salvatges al Port sospitoses d'haver contret la sarna

Detectats dos casos confirmats d'exemplars, ja abatuts, que havien contret la malaltia, en una zona de la Terra Alta | Agricultura pren mesures per evitar que el brot s'escampe

Redacció
20 de gener del 2015
Actualitzat el 21 de gener a les 14:25h
Exemplars de cabra salvatge a Horta de Sant Joan, en una imatge d'arxiu.
Exemplars de cabra salvatge a Horta de Sant Joan, en una imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís

Llum d’alarma al parc natural del Port després de la detecció de dos casos confirmats de sarna sarcòptica, la varitat més virulenta de la malaltia, en dos exemplars de cabra salvatge, ja abatuts, i la sospita que una dotzena més l’hagen pogut contraure també. Agricultura expedix avui els primers permisos a caçadors per abatre altres exemplars sospitosos d’estar infectats  i està traslladant cabres sanes al tancat cinegètic de Mas de Barberans, habilitat precisament fa uns anys davant la hipòtesi que es pogués donar un brot com este i evitar que la sarna s’escampe i puga minvar la població d’esta espècie emblemàtica d’elevat valor natural i cinegètic. De moment, el brot es localitza als termes municipals d’Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Bot i Arnes, i no hauria entrat a la reserva nacional. El cens de l’any 2010, que ara s’està actualitzant, va comptar unes 5.000 cabres al Port.

Les 4 àrees privades de caça afectades reben avui els primers permisos per matar els animals que presenten símptomes de la malaltia parasitària, una detecció que no és senzilla. En este sentit, el delegat del departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, ha apuntat avui davant els mitjans de comunicació, que “és difícil detectar a simple vista i des de una certa distància quin animal té sarna, de manera que caldrà actuar sobre els sospitosos tenint en compte també que per diverses circumstàncies alguns exemplars tenen la pell pelada sense estar afectats”.

De moment es desconeix quin podria ser l’origen del brot que afecta la zona de la Terra Alta, i ja s’han fet analítiques a tres explotacions ramaderes de la zona amb resultats negatius. Vidal ha assegurat que “ens trobem en una fase inicial que podria ser controlada, a l’espera del temps i l’evolució, però els controls exhaustius que es fan habitualment en les ramaderies existents i els treballs per conèixer el cens de cabres que s’està fent, a més del fet que estàvem alerta per la proximitat del paràsit a zones del País Valencià, ens permet afrontar el brot amb bones perspectives”.