3.000 kgs de mandarines pel terra per demanar ajut davant la crisi del cítric

Redacció
17 de gener del 2015
Actualitzat el 30 de gener a les 20:26h
Durant la protesta s'ha abocat un remolc de mandarines al terra.
Durant la protesta s'ha abocat un remolc de mandarines al terra. | Cedida ICV

Fa setmanes que demanen ajuts davant la desfeta de la campanya de clementines d’enguany, però farts que les demandes se les enduga el vent, han decidit traslladar al carrer la seua queixa. Per això un centenar de persones han protagonitzat una protesta avui a la C-12, al seu pas per Tortosa, per expresar plàsticament, abocant 3.000 quilos de clementines al terra, la seua indignació. Pagesos i sindicats exigixen mesures concretes contra una crisi que té xifres: s’haurà perdut entre un 30 i un 40% de la collita de cítrics, el perjudici econòmic superarà els 15 milions d’euros, i centenars de temporers quedaran sense feina abans d’hora. Les reivindicacions són nítides: demanen al Ministeri d’Agricultura que augmente el contingent de retirada de clementines, a la Generalitat que articule un ajut d’estat per destruir la collita que queda als arbres, i que s’obigue a l’asseguradora, Agroseguros, a revisar els criteris de valoració de danys, perquè amb els actuals no se’n fa càrrec.

Així, reclamen al Govern català un ajut d’estat per tal de poder cobrir les despeses de recollir la fruita que ha quedat a l’arbre i destruir-la, perquè dixar-la al camp pot esdevenir un problema de sanitat vegetal per a la propera campanya, tal com han apuntat els responsables d'Unió de Pagesos. També han estat crítics amb el fet que l’Administració no faça la força necessària per modificar els criteris de valoració de danys de l'aseguradora.

Així mateix, titllen d’insuficient el contingent de 5.000 tones de mandarines a retirar autoritzat fins a final d’any pel Ministeri d’Agricultura, que es destina a sucs amb el finançament europeu, ampliat en 5.000 més a pagar pels pagesos en un 50%.  Tranformar el fruit el suc seria una bona sortida donat que el problema és que no és comercialitzable perquè la pell està malmesa, però la qualitat  de la mandarina per dins és molt bona.

La protesta, que ha inclòs una tractorada que ha tallat el trànsit per la C-12 durant una hora, ha estat convocada, a més de per Unió de Pagesos, per UGT, CCOO i la cooperativa Soldebre. Sostenen que de no trobar sol·lucions paliatives a la situació creada es posa en risc la viabilitat de moltes explotacions, per això anuncien més mobilitzacions si no obtenen resposta. Hi ha assistit també l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, i la diputada d'ICV al Parlament de Catalunya, Hortènsia Grau.