Les àrees d'Ascó i Vandellòs, pendents de rebre el 10 % de l’impost nuclear

Una esmena de CiU a la llei d'impostos ambientals així ho concreta, però s'han d'aprovar els pressupost de la Generalitat | Els municipis es distribuirien uns 4 milions d'euros

S.B.
14 de gener del 2015
Actualitzat el 15 de gener a les 15:32h
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó.
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó.

Els municipis que composen les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs podrien percebre el 10% de la recaptació de l’anomenat ‘impost nuclear’ si prosperen els pressupostos presentats pel Govern de la Generalitat per al 2015. Això implicaria distribuir-se uns 4 milions d’euros –tenint en compte que la recaptació prevista és de 40 milions d’euros-. Una esmena presentada per CiU a la llei d’impostos ambientals (entre altres l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear), ha fixat este percentatge que tot i quedar lluny del 30% que inicialment reclamaven els alcaldes de la zona, ha estat ben rebuda per alguns sectors. Així, els responsables de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE) han fet una valoració molt positiva i satisfactòria de l’esmena, però caldrà fer-ne un seguiment per veure si es trasllada a la realitat, perquè això depèn que s’aproven els pressupostos de la Generalitat, on quedaria incorporada com a mesura un cop aprovada l’esmena presentada.

El director de la MADE, Joan Sabanza, ha explicat que concretament el text de l’esmena establix que “el 10 per cent de la recaptació efectiva de l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear serà destinat a nodrir un fons orientat a fomentar el reequilibri territorial de les zones amb activitats de producció nuclear”. Sabanza també ha afegit que el text de la moció diu que aquest fons “tindrà la finalitat de promoure i millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de la zones nuclears catalanes”. El president de la MADE, Jordi Jardí, per la seua banda, ha mostrat la seua satisfacció i ha agraït “l’efectivitat del compromís del Govern”, assolit en una reunió al desembre passat amb el conseller Felip Puig.

Cal recordar que el passat 19 de desembre, els alcaldes dels municipis integrats a la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), acompanyats pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, es van reunir, al Parlament de Catalunya, amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, per demanar que els pressuposts de la Generalitat del 2015 destinen una part del nou impost nuclear a polítiques de competitivitat i diversificació econòmica dels municipis de les zones nuclears. 

Ajornades mesures de seguretat

D’altra banda, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha atès parcialment les sol·licituds de les nuclears d’Ascó i Vandellòs, entre altres, per ajornar l’execució d’algunes mesures previstes en el pla d’actuacions exigit després de la catàstrofe de Fukushima.
Segons publica avui el Diari de Tarragona, la central nuclear d’Ascó va sol·licitar posposar terminis en relació amb la protecció davant de trencaments circumferencials de canonades no sísmiques; les anàlisis sísmiques de l’emmagatzematge de material combustible, de l’encarrilament de barrancs i d’accidents severs en parada, i la implantació d’accions a la xarxa de drenatges de l’emplaçament. També va demanar ajornar fins desembre del 2016 l’estudi d’accidents severs que s’inicien amb la central en parada (el CSN ha fixat com a màxim el desembre d’enguany). Vandellòs II podrà allargar els temps per aplicar les accions exigides a la xarxa de drenatge.