Mig miler de persones fan mofa de la «immoral» indemnització pel Castor

Una marxa fúnebre pels carrers d'Alcanar acaba en una incineració simbòlica del deute que repercutix en els consumidors, representat per bitllets de 650 euros

S.Cabanes/S.B.
11 de gener del 2015
Actualitzat el 12 de gener a les 22:47h
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors.
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors. | Sergi Aznar

L’enterrament simbòlic de la indemnització de 1.350 M€ aprovada per l'Estat per a la concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, ha reunit este migdia a Alcanar (Montsià) prop de mig miler de veïns que s’han manifestat pels carrers de la població “en marxa fúnebre”, convocats per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia.
Al capdavant de la manifestació, un capellà, un home de negocis i un enterramorts –custodiats per una pancarta sostinguda per xiquets del poble- han liderat el seguici, acompanyats per una xaranga que ha tocat marxes fúnebres, un taüt on s’ha dipositat el projecte Castor i fins i tot un grups de veïns vestits de dol, que han acompanyat amb plors la comitiva mortuòria. Entre els assistents s’han repartit bitllets falsos de 650 euros com a símbol de l’import que haurà de pagar cada ciutadà per la indemnització, amb la cara de Florentino Pérez, -president d’ACS, empresa que disposa d’un 66 % de les accions d’Escal UGS-, i la imatge de la planta submarina del Castor. Segons denuncia la Plataforma, el pagament dels 1.350 M€ durant 30 anys més els interessos podria acabar costant a la ciutadania més de 4.000 M€.

 
“La gent del territori del Sénia fa set anys que ens manifestem en contra del Castor. Vam advertir del risc per a la seguretat de les persones i del risc de terratrèmols, vam demanar que es fessen els estudis pertinents i d’impacte ambiental que ara la Fiscalia de Castelló ha denunciat i vam demanar que no es financés el projecte que ara ha provocat el desastre econòmic que ara ens fan pagar”, ha llegit del manifest el professor i activista cultural Tomàs Camacho, que ha fet representat el paper de capellà al seguici popular.

El portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Joan Ferrando, d'altra banda, ha lamentat la situació de molts pagesos citrícoles del territori, que enguany han registrat pèrdues del 50 % i que reclamen al ministeri 5 M€ per destruir la fruita, “mentre hi ha empresaris que aconseguixen un finançament fabulós en 30 dies”.
 
També ha intervingut als parlaments l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, que ha qualificat “d’injusta i immoral” la indemnització. “Hem de fer tot el que puguem perquè esta quantitat astronòmica que són 1.350 M€, però que podria arribar fàcilment a 6.000 o 7.000 M€, no es materialitze”, ha manifestat.

La manifestació ha acabat al recinte de la plaça de bous del municipi, on s’ha incinerat de manera simbòlica el Castor i els veïns han pogut cremar els seus bitllets de 650 euros. La protesta ha reunit càrrecs destacats d’ERC, com el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, i també de CiU al territori, com l’alcalde de Tortosa i senador, Ferran Bel, i la diputada Meritxell Roigé. No s’ha vist, en canvi, cap regidor ni càrrec destacat del PSC.