El ministeri trau a consulta pública la revisió del pla hidrològic de l'Ebre

S.B.
30 de desembre del 2015
Actualitzat el 31 de desembre a les 9:16h
Els cabals de l'Ebre al seu tram final continuen sent els mateixos.
Els cabals de l'Ebre al seu tram final continuen sent els mateixos. | Sílvia Berbís

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Direcció general de l'Aigua, ha obert el termini de consulta pública del projecte de revisió de tots els Plans Hidrològics de les demarcacions competència de l'Estat, entre ells el pla de la conca de l’Ebre, amb la intenció de fer-ne l’aprovació final abans que concloga l’any 2015. La vigència del pla que se sotmet a revisió i consulta s’allargarà fins al 2021. D’entrada, el nou document no modifica l’aprovat el passat 28 de febrer ni pel que fa als nous regadius previstos, els embassaments contemplats ni tampoc el cabal ecològic del tram final de l’Ebre, segons les primeres observacions que ha pogut fer la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que ja preveu presentar-hi al·legacions en el termini de sis mesos que s’obre avui.

Així, segons publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), durant el període de consulta pública, tots els ciutadans que estiguen interessats podran aportar observacions i suggeriments tant al pla de conca com als Estudis Ambientals Estratègics.

“D’entrada este pla revisat hauria de contemplar els canvis, sobre l’anterior, que ha apuntat la Unió Europea, però ja hem vist, a manca que el puguem estudiar amb més profunditat, que seguix satisfent les demandes d’aigua que ja preveia l’anterior i que no toca els cabals per al tram final i el delta”, ha afirmat la portaveu de la PDE Susanna Abella. La Plataforma considera que el que fa el Govern espanyol “és intentar guanyar temps i mirar d’aprovar un pla d’aquí a un any, que en tindrà sis de vigència”. En els propers sis mesos, però,
presentaran al·legacions i encara es poden produir novetats, perquè al gener està previst que la Unió Europea faça públiques les seues recomanacions. Cal recordar que ja s’ha presentat davant el comitè de peticions europeu i també una queixa a la comissió europea que es pot complementar. A més, el Pla actual està recorregut al Suprem, a qui igualment se li anirà aportant nova informació si s’escau.

El segon cicle de planificació que empren el Govern amb els plans, però, va avant. Una vegada finalitzada la consulta oberta, els Organismes de conca elaboraran un document d'anàlisi de les propostes, observacions i suggeriments rebuts, que s'incorporarà com un annex a la proposta final de cada Pla Hidrològic de conca. Esta proposta final requerirà l'informe del Consell de l'Aigua de les respectives demarcacions i, posteriorment, el del Consell Nacional de l'Aigua.

El Ministeri també ha tret a consulta pública avui els Plans de Gestió de Risc d'Inundació , que igualment hauran d'estar aprovats abans que acabe 2015. En este cas, els plans, que hauran d'establir els objectius i mesures per a la reducció de les conseqüències negatives associades al fenomen d'inundació a través d'una sèrie de programes de prevenció, protecció i recuperació de danys, podran consultar-se durant els propers tres mesos.