Crit d’auxili de sindicats i cooperatives davant la calamitat de la clementina

Front comú per reclamar un pla de xoc que resolga una situació que titllen de «catastròfica» i que augura un «drama social»

Sílvia Berbís
23 de desembre del 2014
Actualitzat el 27 de desembre a les 10:37h
Primer la calor, i després els aiguats i les ventades, han malmès la producció de clementina.
Primer la calor, i després els aiguats i les ventades, han malmès la producció de clementina. | Sílvia Berbís

Una “catàstrofe agrícola” que augura un “drama social”. Esta és la situació que dibuixa la campanya de la clementina després dels efectes nefastos produïts per la combinació meteorològica adversa que ha malmès bona part de la collita, amb pèrdues xifrades per Unió de Pagesos en 15 milions d’euros. Una calamitat davant la qual sindicats i cooperatives agràries de les Terres de l’Ebre han fet front comú per reclamar un pla de xoc que marque una sortida a la situació que viuen els productors. Així ho han plasmat este matí en una roda de premsa, a la qual ha assistit el sindicat Unió de Pagesos i també, inusualment, els sindicats obrers, CCOO i UGT, a més de representants de la cooperativa Soldebre, en què han reclamat a la Generalitat i al ministeri d’Agricultura una reacció urgent que combine diverses mesures per salvar un sector que si ja estava tocat, ha rebut una nova garrotada de la qual serà molt difícil recuperar-se, sostenen.

Com a mesura, demanen al govern que destine una partida de 5 milions d’euros per destruir les mandarines que han quedat a l’arbre i que no es poden comercialitzar. També volen que s’amplie la quota estatal de 5.000 tones de mandarina que es puga retirar per a la transformar-la en sucs. A més a més, han recordat que una altra de les derivades de la situació és que uns 5.000 temporers que estaven treballant per a la campanya del cítrics esperen mantindré uns llocs de treball que ara perillen. Necessiten cotitzar esta temporada per renovar els permisos de treball, perquè un gruix prové d’altres països.

Un altre problema amb què s’han topat els productors és que les assegurances, en molts casos, no cobrixen l’eventualitat meteorològica que ha succeït.

Joan Montesó, per part d’Unió de Pagesos, ha advertit que l’acció ha de ser immediata, atès que el cítric que s’haja de destinar a la transformació, si s’accepta l’increment de quota, ha de ser recollit “com més ràpidament millor”. Per això espera que l’Administració plantege el pla de xoc que demanen sense més demora: “Si no s’articulen ajuts urgents, ens fotrem de gana”, advertix. De fet, sosté que ja tarden: “Si això hagués passat a altres llocs haurien corregut, però estem davant d’una catàstrofe de la mateixa magnitud que la pesta porcina, o les glaçades, però aquí tot costa més”, ha afirmat.