ICV: “Cada ebrenc rep del pressupost de la Generalitat 33,5 euros menys que la mitjana”

La formació ecosocialista presenta més de 30 esmenes al projecte de llei

Hortènsia Grau i Jordi Jordan en la roda de premsa d'este matí a Tortosa.
Hortènsia Grau i Jordi Jordan en la roda de premsa d'este matí a Tortosa. | ICV
Redacció
22 de desembre del 2014
Actualitzat a les 17:15h

Iniciativa per Catalunya Verds ha presentat més de 30 esmenes parcials per reclamar inversions no previstes pel Govern al territori en un pressupost per al 2015 que la formació titlla d’”indignant” i “discriminatori”. El projecte de llei de pressupostos preveu una inversió directa a les comarques de l’Ebre de 17 milions d’euros –el Govern ebrenc l’eleva a 24,5 milions-, xifra que equival, segons ICV, a 91,3 euros, és a dir, 33,5 euros per ebrenc menys que la mitjana catalana, que és de 125 euros per habitant. Una altra dada contundent destacada en roda de premsa per la diputada Hortènsia Grau i el coordinador d’ICV a l’Ebre Jordi Jordan és que la inversió al territori ha caigut en 101 milions des del 2010.

“Els pressupostos consoliden les retallades en sanitat i educació, generen més desigualtat i discriminen les Terres de l’Ebre tot i que este és el territori amb l’índex de pobresa i d’atur més elevat de Cataluya”, ha criticat Jordan.

Els portaveus d’ICV han exposat que baixa el percentatge que rep cada comarca de les Terres de l’Ebre del total del pressupost  d’inversions territorialitzades de Catalunya. “Així, el 2014 les inversions a les nostres Terres implicaven el 2’19 % i enguany són el 1’8 % del total”, han apuntat. En l’àmbit comarcal, també hi ha fortes diferències, segons remarquen: “Un any més el Montsià  és la comarca més castigada respecte al total de les Terres de l’Ebre i de Catalunya, en canvi la única comarca que augmenta el seu pressupost respecte l’any passat és el Baix Ebre que rebrà 19’34 € més per habitant”.

ICV sosté que cal introduir un paquet de modificacions als pressupostos per tal que la “discriminació territorial” que impliquen, revertisca en una “discriminació positiva”. Entre les esmenes proposades per donar-li la volta a la previsió d’inversió, planteja una partida per fer una primera inversió per al pla estratègic de les Terres de l’Ebre, que encara no té dotació; revertir la situació de retallades en educació i sanitat, per exemple tornant a la situació anterior a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, partides per desplegar la marca Ebrebiosfera, en agroindústria i turisme; un pla Renove per incentivar les compres de mobles i donar suport al clúster del moble de la Sénia, inversió al pla director de les muralles de Tortosa com un dels actius turístics de la ciutat, la gratuïtat del peatge de l’autopista AP7 al pas per l’Ebre mentre no estiga enllestit el tram de l’A7 que el travessa, o que revertisca al conjunt de pescadors i no només als armadors part dels ajuts europeus per vedes.