Crema simbòlica de la indemnització del Castor, el pròxim 11 de gener a Alcanar

Decidida la data de la pròxima protesta ciutadana entorn al projecte de gas | La Fiscalia de Castelló es declara incompetent per investigar el govern del PP

Redacció
21 de desembre del 2014
Actualitzat el 22 de desembre a les 8:43h
La mobilització social que contra el projecte de gas Castor té una nova cita: 11 de gener, a Alcanar. La indignació ciutadana que ha anat despertant esta instal·lació, primer per la sèrie sísmica que va desencadenar, ha derivat ara en rebuig a la hibernació de la planta i específicament a la indemnització decretada pel govern espanyol a l’empresa Escal UGS, de 1.350 milions d’euros que revertiran en la factura dels consumidors de gas. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PDTS) va dur a terme ahir al vespre una assemblea ciutadana en què va exposar les accions que es duran a terme per expressar públicament la queixa veïnal i també les que impulsa davant el Tribunal Constitucional i les institucions europees. La protesta consistirà en una manifestació pels carrers d’Alcanar, que clourà amb la crema simbòlica de bitllets de 650 euros –la quantitat estimada que costarà per persona la indemnització al Castor. "Serà entorn al migdia, farem la incineració de la compensació com a protesta pels diners públics tirats que haurem de pagar entre tots durant 30 anys", ha explica la portaveu de la PDTS, Cristina Reverter.

Els bitllets es col·locaran dins d’un taüt, que es passejarà des de la plaça Major del municipi fins a la plaça de braus, on es cremaran. Una cerimònia a la qual els portaveus de la Plataforma conviden a participar vestits de negre.

Paral·lelament a la lluita social, la Plataforma seguirà la seua batalla jurídica davant el TC i les institucions europees. En este sentit, confia que es puguen presentar més recursos d’inconstitucionalitat a banda del que ha aprovat el Parlament de Catalunya. Els ciutadans poden instar la Defensora del Poble a presentar-ne també, com poden fer els partits polítics instant els senadors i diputats al Congrés, per bé que el termini per fer-ho acaba el 3 de gener. A més, la Plataforma durà a terme una altra visita a Brussel·les per seguir aportant arguments davant la Defensora del Poble Europeu i els partits a l’Eurocambra.

El fiscal es declara incompetent per investigar el govern del PP

D’altra banda, la Fiscalia de Castelló s'ha declarat incompetent per investigar l'eventual responsabilitat del govern del PP en el cas del magatzem submarí de gas Castor, i en concret, en la indemnització abonada pel tancament, segons publica eldiario.es. El fiscal en cap de Castelló, Francisco Sanahuja Paulo, en resposta a un escrit presentat per Esquerra Unida del País Valencià Sanahuja diu que no hi ha "indici d'infracció penal" i afegix que la qüestió platejada excedix l'àmbit territorial de la seua fiscalia. Esquerra Unida li va traslladar que el govern espanyol va ampliar el 2012 la clàusula de renúncia i indemnització a la concessionària del projecte. Sense esta decisió del govern, el dret de renúncia que ha derivat en la compensació econòmica hagués expirat al maig del 2013 i ara Escal UGS no hi hauria pogut apel·lar. 

"A manca d'analitzar-ho amb més profundidat, d'entrada esta no és una bona notícia perquè amb el munt de negligències que ha comès l'empresa i les irresponsabilitats de l'Administració, hi haurien d'haver conseqüències", comenta Reverter. També considera una "casualitat" que el pronunciament surta després d'executada la indemnització. "Si era incompetent no calia tant temps per dir-ho", afirma.