Tortosa atorga la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa a l'alcalde republicà afusellat l'any 39

Distinció 75 anys després de l'afusellament de Josep Rodríguez per part del règim franquista

Redacció
20 de desembre del 2014
Actualitzat el 22 de desembre a les 9:43h
Lliurament de la medalla als familiars de l'ex alcalde republicà Josep Rodríguez.
Lliurament de la medalla als familiars de l'ex alcalde republicà Josep Rodríguez. | Ajuntament de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha atorgat la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa, a títol pòstum, a Josep Rodríguez Martínez, qui va ser alcalde republicà de la ciutat entre 1936 i 1939, any en què va ser afusellat pel règim franquista. 75 anys després, esta distinció reconeix la dedicació de l'homenatjat a la ciutat i els seus conciutadans i se suma a l’homenatge que se li va retre a l’agost, coincidint amb l’aniversari de l'afusellament, amb la col·locació d’una placa al carrer que du el seu nom, al grup el Temple.

L'acte d’atorgament de la medalla, que es va celebrar ahir a l'espai Sant Domènec, va estar presidit per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i va comptar amb la presència de la família de l'alcalde represaliat i afusellat, que van recollit la distinció, així com dels ex-alcaldes Vicent Beguer, Mariano Curto i Joan Sabaté. El primer regidor d'ERC que va tindre l'Ajuntament de Tortosa una vegada recuperada la democràcia, Lluís Martín Santos, va estar l'encarregat de glossar la figura de l'homenatjat.

Martín Santos va recordar el període històric en què es van produir aquells fets, la tornada de Josep Rodríguez a Tortosa, la seua detenció i posterior declaració davant del jutge, primer, i després davant del Consell de Guerra. "A l'alcalde Rodríguez se l'ha oblidat injustament, durant 75 anys, a la ciutat. Ens felicitem que l'actual consistori haja tingut la suficient amplitud de mires per fer allò que altres consistoris no van fer", va destacar. Martín Santos va proclamar també que l'alcalde homenatjat va exercir la seua tasca amb dignitat “lligant política i ètica”.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va recordar que esta és la primera vegada que s'atorga esta medalla i va afirmar en què "este homenatge no és d'este Ajuntament, sinó de tot el municipi i de tots els servidors públics que ha tingut l'Ajuntament de Tortosa al llarg dels últims anys".

El nét de l'homenatjat, Josep Rodríguez, va recordar amb emoció la figura son iaio. "Va ser un home honest i de consens, que va defensar els valors republicans i la seua ciutat, i mai va defugir els seus compromisos amb la població."

Els portaveus dels diferents grups municipals a l'Ajuntament de Tortosa també van prendre la paraula per recordar Josep Rodríguez. El portaveu d’ICV-ET, Jordi Jordan, va aprofitar l’ocasió per reivindicar la necessitat de dur a terme un debat serè sobre el futur del monument franquista al riu Ebre.