Amposta homenatja els camàlics

Els pròxims 12 i 14 de desembre s'inaugurarà una exposició temporal, s'impartirà una conferència i es farà un acte en reconeixement a un dels treballs clau al Delta al s. XX

Redacció
09 de desembre del 2014
Actualitzat a les 14:20h
Una de les imatges que forma part de l'exposició temporal.
Una de les imatges que forma part de l'exposició temporal. | Cedida

Una de les imatges que forma part de l'exposició temporal. Foto: Cedida


Els pròxims 12 i 14 de desembre, en el marc del XVII Mercat de Santa Llúcia, Amposta dedicarà un cap de setmana ple d’activitats per recordar i homenatjar una de les faenes de la qual és patrona: els camàlics. La seua faena fou imprescindible en el procés d’elaboració i comercialització de l’arròs, i s'ha convertit en una de les figures més populars d’Amposta i la resta de poblacions del Delta durant el s. XX. Requeria força, habilitat i resistència, i a ells els agradava ensenyar de què eren capaços. La força per moure, al llarg de tota la jornada treballant astall sacs de 75 a 100 kg, era una necessitat i ells en feien atribut. Però este sobreesforç constant al qual estaven sotmesos per la càrrega de desenes i desenes de quilos els provocava desviacions de columna, vèrtebres aixafades, costelles enfonsades, problemes a les cames i nafres al coll. La pols de l’arròs, a més de coïssor, produïa problemes respiratoris, pulmonies o bronquitis.
 
A Amposta els camàlics van desenvolupar esta força manual en els sequers i vores de la ribera, en els carregadors del riu, en els molins privats que després es van agrupar en ARDE i en la Cambra Arrossera, la qual va comptar amb camàlics fins als anys 70.
 
El cap de setmana començarà el divendres a les 19 h amb la inauguració de l’exposició temporal Força i pes. Els camàlics de l’arròs d’Amposta, on s’intenta explicar –a través de textos, objectes i fotografies- en què consistia este ofici, com s’organitzaven, en quins espais treballaven i quina importància tingué per al desenvolupament econòmic del Delta. Esta exposició, organitzada i produïda per l’Ajuntament i el Museu de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració de la Cambra Arrossera del Montsià, restarà oberta al públic en l’horari habitual del Museu fins al diumenge 25 de gener del 2015.
 
Tot seguit, tindrà lloc la conferència Força i pes. Transcendència i conseqüències del treball dels camàlics de l’arròs d’Amposta, a càrrec de la conservadora del Museu M. Carme Queralt, que mostrarà a través d’imatges la duresa d’un ofici sense el qual hauria estat impossible la distribució de l’arròs als consumidors i l’exportació en una època en què les faenes que es desenvolupaven entorn al cultiu eren bàsicament manuals. Es tracta de la darrera conferència del programa Cultura viva. La recerca etnològica a Catalunya, 2014, organitzat per la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; programa que el Museu coordina a les Terres de l’Ebre.
 
Completant el programa d’activitats entorn dels camàlics, diumenge 14 de desembre a les 11 h tindrà lloc l’acte d’homenatge als camàlics d’Amposta, durant el qual es farà entrega als antics camàlics, o bé als familiars dels que ja no són presents, d’un obsequi.

L’acte és organitzat per l’Ajuntament d’Amposta, en el marc del XVII Mercat de Santa Llúcia, en col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre i la Cambra Arrossera del Montsià. En acabar, es podrà visitar l’exposició temporal.