Agrofruit reduïx el «deute real» a la meitat i nega cap apropiació de capital

Compareix la cúpula de l'empresa exportadora de cítrics després de l'operació policial.

Sofia Cabanes
04 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 10:37h
Adolfo Algueró i Javier Faura, acompanyats de membres del consell d'administració d'Agrofruit.
Adolfo Algueró i Javier Faura, acompanyats de membres del consell d'administració d'Agrofruit. | S.C.
 
El consell d’administració del grup Agrofruit ha comparegut este migdia per “transmetre un missatge de tranquil·litat” a socis i pagesos.

Després de l’operació policial d’ahir en què es va dur a terme un escorcoll a la seu del grup i d’on van sortir detinguts 4 membres de l’actual i antiga direcció, este matí encara romania detingut l’exdirector general, Xavier Guarner.

L’advocat d’Agrofruit, Javier Faura, ha exposat que l’escorcoll d’ahir es deriva “d’unes denúncies/querelles que van tindre origen a l’agost de 2013”, totes elles, segons ha exposat, anirien dirigides contra l’exdirector general, Xavier Guarner. Tot i això, no ha volgut entrar en detall, ja que des del jutjat número 2 de Tortosa, que instruïx el cas, ha decretat secret de sumari.

Sobre el forat econòmic de 50 M€ que ahir va transcendir a la premsa, Faura ha matisat que “tot i que l’informe de l’administrador concursal xifra el deute en proper a 50 M€” este “no és el valor real del deute”. “D’estos, hi ha 20 M€ avalats”. Així, segons Faura, “el deute real” seria d’uns 27 M€.

També sobre la presumpta apropiació fraudulenta d’uns 300.000 euros que estarien investigant els Mossos, Faura ha volgut ser molt contundent: “Qui ha donat esta informació, mentix”. I ha detallat que esta xifra fa referència a “uns préstecs, que no són de naturalesa bancària, que es van tornar” fins i tot “molt abans que es conegués la situació crítica d’Agrofruit”. L’advocat ha parlat de “7 o 8 mesos abans d’entrar en concurs”. Més enllà d’això, des del consell d’administració s’ha volgut deixar palès que “no es té cap constància que ningú haja posat la mà al calaix”.

Tot i ser destituït fulminantment de la direcció general a mitjans de 2013 després de la presentació dels comptes que van dur l’entitat al concurs de creditors i, fins i tot, d’estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals en contra seu, actualment Guarner “està en nòmina d’Agrofruit com a cap de producció i vendes. Va cessar dels seus càrrecs però després se’l va tornar a contractar, perquè és un gran coneixedor del sector”, ha defensat Adolfo Algueró, president del grup des de l’estiu passat. Algueró va ser ahir un dels detinguts, juntament amb Josep Forés, que segons s’ha explicat este migdia havia sigut “de forma interina” president d’Agrofruit des de l’agost de 2014, com consta al Butlletí Oficial del Registre Mercantil, però havia sigut rellevat posteriorment per Algueró, tot i que el canvi “encara no consta al registre mercantil”. A més d’ells dos, també es va detenir l’exconseller delegat, Fernando Ferrer. Tots 3 van prestar declaració als Mossos i van poder marxar posteriorment a casa.

Agrofruit preveu treballar enguany en 40 milions de quilos de cítrics. “Els clients no ens han abandonat, els pagesos han retornat i estem treballant”, ha recalcat Algueró. Actualemnt hi ha uns 900 socis. Entre camp i planta hi treballen uns 500 treballadors, uns 300 dels quals al camp. Des del consell d’administració s’ha admès, això sí, les dificultats per pagar les nòmines. Els treballadors cobren els salaris cada 15 dies i amb uns dos mesos de retard.
La instrucció del cas continua demà amb més declaracions als jutjats de Tortosa. Com a mínim, de les persones que ahir van ser detingudes, tot i que Faura no ha volgut detallar qui ni en qualitat de què, se’ls ha citat a declarar.