Simulacre de vessament de combustible al port de la Ràpita

Ports de la Generalitat i Protecció Civil han organitzat l'exercici

Redacció
02 de desembre del 2014
Actualitzat a les 17:17h
Un moment de l'exercici que s'ha posat en pràctica este matí.
Un moment de l'exercici que s'ha posat en pràctica este matí. | Ports de la Generalitat

El port de Sant Cant Carles de la Ràpita ha estat l'escenari este matí d'un simulacre amb el supòsit d'un vessament de gasoil a mirall d'aigua de l'interior de la dàrsena comercial, a causa del trencament de la mànega del dipòsit de subministrament de combustible de Repsol mentre l'estava manipulant un operari. L'exercici, organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb Repsol, Club Nàutic Sant Carles i Sant Carles Marina, ha posat en pràctica el sistema d'avisos del Pla d'autoprotecció del port i el Pla interior marítim, les accions del personal i la coordinació entre els diferents mitjans i els efectius d'emergències actuants. Així mateix s'ha comprovat l'operativitat en el desplegament de les barreres anticontaminació  i el tancament de la bocana a l'entrada del port.

En el simulacre s'han utilitzat diferents tipus de materials per confinar el vessament i tancar la bocana del port. Així, les barreres absorbents de Repsol s'han estès al voltant de la zona afectada pel vessament per confinar l'hidrocarbur, mentre que les barreres de contenció de l'Autoritat Portuària s'han utilitzat per fer el tancament de la bocana del port. En l'estesa de les barreres hi ha participat els mariners del Club Nàutic i Sant Carles Marina i Salvament Marítim.

Els Bombers de la Generalitat, que han participat amb dos camions, un vehicle de comandament i una embarcació del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) subaquàtics, han dut a terme les tasques d'intervenció amb la zonificació i el segellat de la fuita i amb accions preventives a terra com una instal·lació d'escumogen. A més, els GRAE subaquàtics han donat suport en l'extensió de les barreres de contenció del vessament que s'ha produït a les aigües del port.

La Policia Local, els Mossos d'Esquadra (dos patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l'ABP del Montsià) i la Guàrdia Civil s'han ocupat del control d'accessos terrestres i d'establir els perímetres de seguretat necessaris.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de prealerta el Pla especial d'emergències per a la contaminació de les aigües marines de Catalunya CAMCAT, ja que s'ha aconseguit retenir el vessament dins del port. Paral·lelament, s'ha activat el Pla nacional de contingència en fase d'alerta. També hi ha participat Capitania Marítima.