Dilluns, acció als jutjats de Tortosa en suport al jove acusat de cremar una foto del rei

Redacció
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:49h
El dilluns 17 de novembre està citat a declarar al jutjat de Tortosa un jove ebrenc i militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el qual està imputat pels Mossos d’Esquadra per un presumpte delicte contra la corona espanyola. Igual que ell, un jove de Tarragona ja ha anat a declarar i un no ho farà pel fet de ser menor d’edat.
Els fets pels quals se’ls imputa van ocórrer el 2 de juny passat a Tarragona, on es va convocar una concentració popular per l’abdicació del rei Joan Carles I, com a molts altres pobles i ciutats d’arreu dels Països Catalans. En esta concentració es va cremar una foto del nou rei espanyol Felip VI, i posteriorment, els Mossos d’Esquadra van identificar aleatòriament els tres joves, que ja van ser citats a declarar el 29 de juliol a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del barri tarragoní de Camp Clar.

El Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l'Ebre ha convocat una concentració el pròxim dilluns davant el jutjat de Tortosa a les 10.15 per donar suport al jove citat. En un comunicat que ha fet públic avui, este grup critica que “les acusacions aleatòries demostren una vegada més les restriccions d’un Estat espanyol que nega qualsevol llei que no s’emmarque dins la Constitució, limita la crítica i el dret de protesta i aplica la repressió contra les veus dissidents”. Segons defensen els membres del grup “desobeir i protestar contra les lleis espanyoles imposades referma el progrés social i activa la democràcia real. Per a combatre la crisi econòmica, les retallades de drets socials i laborals o la negació de drets democràtics i llibertats nacionals, cal desbordar la legalitat existent”.

També critiquen en el comunicat que “el rei d’Espanya (...) està blindat legalment i és intocable. El rei representa una institució obsoleta i profundament antidemocràtica: la corona mai ha estat votada i va ser instaurada de la mà del dictador franquista”. Amb tot, recorden que, segons la legalitat espanyola, cremar una imatge del rei d’Espanya és un delicte, “però nosaltres ens reafirmem en la idea que si Espanya fos un sistema democràtic de debò hauria d’emparar les expressions de crítica i de protesta, perquè en democràcia les opinions polítiques mai poden constituir un delicte”.