Incident amb l’alcalde de Tortosa i la regidora Roigé durant una recollida de signatures

Comunicat de repulsa d'entitats impulsores de la ILP pel sistema educatiu català

Redacció
11 de novembre del 2014
Actualitzat el 12 de novembre a les 8:52h
Entitats impulsores de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre el sistema educatiu català, concretament USTEC-STES, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) i les formacions CUP i EUiA signen el comunicat emès avui en què denuncien la “conculcació dels drets a la llibertat d’expressió i a la participació” per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora Meritxell Roigé en un incident que va tindre lloc el diumenge 9 de novembre passat.

Així exposen que, coincidint amb el dia del procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya, dos fedataris de la Iniciativa Legislativa Popular per al Sistema Educatiu Català tenien muntada a l’institut de l’Ebre de Tortosa una parada de recollida de firmes en suport a l’esmentada iniciativa, “sense que això provoqués cap alteració de l’ordre ni del procés participatiu que hi tenia lloc”, exposen.

A mig matí s’hi van personar l’alcalde i la regidora i van demanar el permís de l’Ajuntament per tindre la parada, “amb una actitud i un to de veu que ranejaven la manca de respecte”.

Els fedataris els van presentar  la sol·licitud i el justificant del pagament de les taxes per ocupació de l’espai públic, però, “amb molt males maneres, van dir que allò no era el permís,  malgrat que s’havien pagat les taxes, i els van comminar a desmuntar la parada, amenaçant-los de cridar la policia si no ho feien”. Els fedataris, per evitar un incident, van optar per retirar la parada. L’Ajuntament de Tortosa, després de conèixer el contingut del comunicat fet públic, ha volgut puntualitzar que els responsables de la recollida de signatures “no disposaven de l’oportuna autorització municipal” i ha assegurat que Bel i Roigé es van apropar a la taula “després que el coordinador del punt de votació i membres de l’ANC demanéssen a la Policia Local que els féssen retirar, és a dir, ho van fer després que la Policia Local els fes arribar la demanda de l’ANC i el coordinador del punt de votació”.

Les entitats sotasignants titllen de “molt greus” els fets exposats en el comunicat per considerar que Bel i Roigé van “obstaculitzar l’exercici de la llibertat d’expressió i el dret a la participació”. Per tot, fan al·lusió al dret d’exercir les accions legals que consideren oportunes.