Un detingut a Tortosa per captar farmàcies per traficar amb medicines

Europa Press
30 d'octubre del 2014
Actualitzat el 03 de novembre a les 8:31h
Foto de l'operació contra el tràfic il·legal de medicaments.
Foto de l'operació contra el tràfic il·legal de medicaments. | Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut a Tortosa un home com a presumpte responsable de captar a farmacèutics i facilitar els contactes per al desviament de medicaments al mercat negre. Es tractaria d'un membre del que es considera el major entramat de tràfic il·legal de medicació per a l’exportació en l'àmbit estatal.

Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, en total s'ha detingut a 30 integrants de la xarxa i s'ha imputat a altres dos per delictes contra la salut pública, falsedat documental, contra la Hisenda i la Seguretat Social, i de pertinença a grup criminal. A les farmàcies investigades de la comunitat d'Aragó els agents han detectat la venda il·lícita de més de 123.000 envasos, amb una facturació superior a 1.460.000 euros. 

També s'ha registrat un magatzem de distribució de medicaments a l'engròs a Santa Coloma de Gramenet i s'han dut a terme intervencions en altres 27 locals de Saragossa, Terol, Granada, Màlaga i València, tant en farmàcies com en magatzems de distribució de medicaments i domicilis dels detinguts.

La investigació es va iniciar arran del tràfic il·lícit de medicaments detectat en un informe elaborat pel Servei de Farmàcia del Servei Aragonès de Salut. Segons este informe, s'estaven practicant activitats il·lícites amb la venda de fàrmacs a través de receptes falses, un delicte que pot implicar un risc per a la salut pública. "Si una part d'estes dotacions s'exporta de manera irregular existixen riscos de desproveïment a Espanya, fet que podria provocar que els pacients no puguen accedir a la seua medicació i posar en risc la seua salut", ha remarcat la Guàrdia Civil en una nota de premsa.

Després d'analitzar l'activitat econòmica i els subministraments de medicaments de les 739 farmàcies de la comunitat d'Aragó, els agents van sospitar de la implicació de catorze farmàcies de Terol i de Saragossa en el tràfic il·lícit de medicaments. 

Estes farmàcies actuaven juntament amb dos magatzems de distribució majorista de medicaments, situats a Granada i Santa Coloma de Gramenet, que després de registrar-los han quedat precintats.