El Delta participa en un projecte europeu de vigilància del litoral

Voluntaris vigilaran la costa del delta de l'Ebre per obtenir informació sobre la protecció i amenaces del litoral

Redacció
29 d'octubre del 2014
Actualitzat a la 13:50h
Voluntaris vigilant la costa.
Voluntaris vigilant la costa. | Cedida

Voluntaris vigilant la costa. Foto: Cedida


Des d’este cap de setmana fins al proper 15 de novembre, el Parc Natural del Delta de l’Ebre participarà en el programa de recerca i d'educació conegut com a Coastwatch, i que consisteix a realitzar tasques de vigilància de la costa. La iniciativa, de caire internacional, està oberta a la participació de col·lectius i centres educatius i compta amb la participació de quasi tots els països europeus que estan rodejats per mar. La coordinació a Catalunya es realitza des de l’Associació Catalana d’Oceanògrafes i Oceanògrafs (ACOIO).
 
Al delta de l’Ebre, l’organització recau en el parc, l’Associació de Voluntaris del Parc i l’Associació Ornitològica Picampall. La metodologia d’esta enquesta consisteix a fraccionar la costa en blocs. Cada bloc es divideix novament en unitats de 500 m, que seran mostrejades, i les dades de l'estat del litoral, recollides en un qüestionari.
 
Més de deu mil voluntaris a Europa fan esta enquesta anual de vigilància de costes. L'àrea coberta és de prop de 10.000 quilòmetres de litoral, que va des dels fiords noruecs fins a les illes gregues, i fins a les costes del mar Negre. Els principals objectius del programa són: augmentar l'atenció i protecció públics del territori costaner, proporcionar opinions sobre problemes i amenaces de la línia de costa i demanar mesures protectores, crear una extensa base de dades amb informació de l'estat del litoral europeu amb criteris d'interpretació homogenis entre diferents països, crear i desenvolupar una xarxa internacional que pot servir per recollir altres dades mediambientals, col·laborar en l'educació ambiental dins i fora dels centres educatius i sensibilitzar els voluntaris participants i el públic en general de la importància de conservar els valors ambientals del litoral.