Advocats defensors del medi ambient

Dos jóvens ebrencs obren les portes d’una assessoria jurídica a Tarragona especialitzada en medi ambient | «La prioritat sobre el medi ambient ha de ser màxima», afirmen

Sílvia Berbís
27 d'octubre del 2014
Actualitzat el 28 d'octubre a les 12:04h
Paula Navarro i Ramon Nadal, a la seu de l'assessoria ambiental que han obert a Tarragona
Paula Navarro i Ramon Nadal, a la seu de l'assessoria ambiental que han obert a Tarragona | Cedida
Una de les conseqüències de la crisi econòmica és que hi ha aspectes fonamentals de la nostra activitat diària que han passat a un segon pla en l’escala de prioritats. Això ha provocat que per a moltes empreses i administracions, la cura pel medi ambient haja estat relegada per necessitats més peremptòries. Però amb tot, el compliment de l’extensa i intensa normativa ambiental és un deure i, per això, dos jóvens advocats ebrencs han vist en este camp una oportunitat. Són la Paula Navarro, de Deltebre, i el Ramon Nadal, d’Amposta, que mentre acaben el Màster de Dret Ambiental al Centre d'Estudis en Dret Ambiental (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el qual focalitzen la seua trajectòria, han decidit obrir a Tarragona l’Assessoría Jurídica Nadal i Navarro Associats, especialitzada en medi ambient.

Un dels clients principals són les empreses que requerixen assessorament jurídic perquè volen implantar una nova activitat o perquè han d'adaptar-se a la nova normativa ambiental. L’administració pública, però, també figura entre els seus clients potencials, ja que molts cops necessita d’assessorament jurídic extern per desenvolupar normatives de protecció ambiental, sobretot en l’àmbit local. A banda, també treballen amb diferents associacions, ONG i particulars.

Els oferixen el servei d’assessorament jurídic en tots els camps en el que tinga o puga tindre incidència el medi ambient. Això engloba urbanisme i planificació del territori, totes les matèries relacionades amb espais naturals; matèries relacionades amb contaminació acústica, atmosfèrica, lumínica, per olors; el tractament de residus; matèries relacionades amb l’aigua com a recurs; la tramitació d’ajuts i subvencions en matèries relacionades amb el medi ambient; assessorament per al sector agrícola; sector industrial. També donen la possibilitat de poder crear normativa en l’àmbit competencial i territorial de les administracions públiques, o l’assessorament preventiu, alhora d’estar constantment actualitzat.

“Tot i que fa només unes setmanes que treballem, podem dir que després d’haver estat entrevistant-nos en diferents organismes, empreses i administracions, hem pogut detectar que en l’àmbit de l’administració local hi ha algunes mancances en relació a l’aplicació i coneixement del dret ambiental. Les administracions públiques són les encarregades d’aplicar normatives dirigides a la protecció del medi ambient i vetlar-ne pel compliment, però en l'àmbit local, els costos per tindre un departament jurídic en medi ambient de forma permanent són considerables, i això ens afavorix, ja que amb nosaltres disposen d’un servei d’assessorament jurídic en medi ambient, exclusivament quan siga necessari, extern, i que provoca una reducció de costos”, han explicat Ramon Nadal i Paula Nacarro a aguaita.cat. En el mateix sentit, ja més en l’àmbit empresarial, reconeixen que “ara mateix, en la situació econòmica en què estem, resulta complicat per una empresa amb recursos limitats haver de destinar recursos econòmics per complir amb la normativa ambiental. Tot i que la legislació ambiental ha sofert una lleu davallada pel que fa a exigències ambientals, el règim sancionador continua present i, lògicament, val la pena posar-se al dia amb la legislació ambiental a la qual es troben sotmeses i anticipar-se a nous canvis, que haver de pagar sancions econòmiques molt elevades i, en el pitjor dels casos, amb la possibilitat que les mateixes s’acaben convertint en causes penals”.

Els dos advocats apunten, però, que normalment moltes empreses tampoc disposen d’estímuls els suficientment rellevants per a motivar canvis en els serveis que oferixen o en els seus sistemes productius. “En l'àmbit estatal i autonòmic sobretot, els ajuts i subvencions per adoptar mesures mediambientals en l’estructura d’una empresa i adaptar-se a les noves legislacions són mínimes, per no parlar d’inexistents, i ja no parlem de campanyes de conscienciació ambiental que intenten promocionar la millor d’estes empreses, perquè són campanyes molt dèbils”, lamenten.

Escassa consciència ambiental

En general, respecte a esta qüestió de la conscienciació ambiental exposen que la manca d’un ple coneixement de la majoria de la normativa ambiental, que a més a més és molt canviant i complexa, amb conflictes continus de competències, també el fet de que no es duguen a terme campanyes d’educació ambiental suficients, o que no es dispose d’estímuls potents impulsats per l’Administració, són factors que comporten que la societat “no estiga realment conscienciada i, per tant, no s’actue amb la suficient consciència per saber que la prioritat sobre el medi ambient ha de ser màxima, perquè les seues conseqüències sorgixen a llarg termini, com estem veient, i són fatals”, advertixen.

Pel seu origen ebrenc, per bé que han situat a Tarragona l’assessoria ambiental, tant Navarro com Nadal coneixen molt bé els problemes ambientals que té el territori. Entre tots, en destaquen un com a problema històric, que és la planificació hidrològica del riu Ebre.  “Allò que se’n farà de l’aigua i quantes mans se la volen quedar és un tema que creiem que passarà a ser històric, per la gran problemàtica que ha portat. L’aigua és un bé i un recurs molt apreciat, i de conflictes i interessos amb el riu Ebre sempre n’hi hauran, pel que pareix...”. A més, citen també el tema de les espècies invasores, “que han comportat greus problemes al territori, i que no han rebut mesures efectives per ser eradicades dels ecosistemes”, afirmen. 

Es tracta d’una problemàtica particular i diferenciada d’altres zones que coneixen, per bé que properes, com és Tarragona, “que a diferència de les Terres de l'Ebre, té com a principal preocupació que les indústries petroquímiques controlen els nivells de contaminació, i els mecanismes preventius i sancionadors són dirigits la major part a defensar els interessos de la població front als interessos econòmics del territori”. A Terres de l’Ebre, expliquen, un sector industrial potent com l’instal·lat a la zona de Tarragona és inexistent, “ però tenim altres preocupacions ambientals, a causa de les zones que tenim de grans valors paisatgístics, naturals o de biodiversitat, com són el Parc Natural dels Ports o el Parc Natural del Delta de l’Ebre, com a llocs més rellevants, i la nostra principal preocupació passa perquè estes zones puguen ser protegides i conservades amb la màxima efectivitat, perquè tothom puga gaudir-les amb la seua plenitud de característiques naturals”. En resum, “a les comarques de Tarragona, els objectius vers la indústria en relació al medi ambient passen pel control, prevenció i millora, pel benestar i salut de la població, i al territori passa per la preservació, prevenció, equilibri i conservació dels espais naturals”, conclouen.