Ecologistes en Acció critica la DIA favorable a les prospeccions de Repsol a la costa de l'Ebre

Redacció
24 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:09h
Ecologistes en Acció considera "escandalós" la diferent rasadora de mesurar que el Ministeri de Medi Ambient aplica en relació a les prospeccions que Repsol preveu fer davant les costes del Delta de l'Ebre respecte d'altres, com les del Mar de Alborán, on s'ha denegat la Declaració d'Impacte Ambiental Favorable. Els ecologistes van presentar al·legacions que han estat desestimades i que sol·licitaven una DIA negativa i la no autorització del projecte pels seus impactes.

L'organització ecologista denuncia la "falta de justificació de la necessitat del projecte" per considerar que la recerca de nous camps petrolífers no soluciona la problemàtica i singularitat energètica espanyola. Però també que s'utilitze com a justificació legal en l'Estudi d'Impacte Ambiental l'aplicació de Directives com la 98/93/CE, sobre la necessitat de mantenir reserves nacionals de petroli, que han estat derogades per la Directiva 2006/67/CE.

També recorda que el projecte s'enclava en una zona que afecta dos espais protegits, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el Parc Natural Illes Columbretes, tots dos pertanyents a la Xarxa Natura 2000, amb les categories de LIC i ZEPA. L'àrea entre tots dos espais corresponent a la plataforma continental està declarada com a ZEPA marina Espai marí del Delta de l’Ebre-Illes Columbretes, mentre que existix també una proposta de ZEPIM Corredor de migració de cetacis del Mediterrani. L'activitat sísmica de prospecció –especialment nociva per als cetacis– es durà a terme a 18 km de la costa de Tarragona, buscant possibles reservoris d'hidrocarburs situats entre 2.400 i 3.000 metres sota el mar, en un àrea total de 81.487 hectàrees.

D'altra banda, consideren insuficients les mesures correctores, de vigilància i calendari incorporades per evitar impactes sobre les espècies protegides per la Xarxa Natura 2000 i ZEPIM, especialment sobre les tortugues marines i cetacis. I és que s'han observat impactes sobre estes espècies protegides a distàncies majors, mentre que els models utilitzats subestimen les condicions reals d'intensitat sonora produïda per les prospeccions sísmiques.

Paradoxalment, avui mateix es publica en el BOE la DIA desfavorable a un altre projecte de prospeccions de CNWL Oil al Mar de Alborán. L'organització Ecologistes en Acció es mostra sorpresa de que siga el mateix òrgan (la Secretaria d'Estat de Medi ambient) el que diu tot el contrari del que afirma la DIA favorable de Repsol a Tarragona.