Rècord històric de calor en un 21 d’octubre

Els termòmetres de l'Observatori de l'Ebre arriben als 31,2 graus i marquen valor màxim en esta data des de 1880

S.B.
21 d'octubre del 2014
Actualitzat el 22 d'octubre a les 9:00h
La gràfica marca el valor màxim de temperatura a les 13.20 hora solar (15.20 hora oficial).
La gràfica marca el valor màxim de temperatura a les 13.20 hora solar (15.20 hora oficial). | Observatori de l'Ebre

Mai, des que comença la sèrie de dades el 1880, un termòmetre ha arribat a enfilar-se fins als 31,2 graus a Roquetes en un 21 d’octubre. Fins avui. Este és el valor màxim de temperatura que han registrat els termòmetres de l’Observatori de l’Ebre (dada provisional) a les 15.20 (hora oficial), marcant el rècord absolut de la sèrie històrica que s’allarga durant 134 anys.

Fins ara, el rècord del dia 21 s’havia assolit l’any 1997, quan es va marcar una temperatura de 30,4º, gairebé un grau menys que avui. També resulta interessant saber que el valor màxim de temperatura durant un mes d’octubre es va registrar el dia 1 de l’any passat, amb 34,5º. De fet, tot el mes d’octubre de l’any passat va ser força càlid, amb una de les mitjanes més elevades de la història, 21,7º. Enguany també estem ara en una xifra similar, però no és ara per ara significativa perquè manquen encara deu dies per acabar el mes, just els que solen ser més freds ja de cara a novembre. Sí que resulta sorprenent, però, la dada d’avui, “perquè estem parlant ja d’un dia força avançat del mes i ja de cara a l’hivern”, ha comentat German Solé, cap del servei de dades de l’Observatori de l’Ebre.

Cap de setmana intens a l’Observatori

Este dissabte 25 d'octubre hi haurà una nova edició dels Estels de l'Ebre a l'Observatori. Es tracta d'un sopar a la sala Landerer acompanyat d'una conferència sobre l'univers, de l'astrofísic Enric Trullols. Es tracta d’una molt bona ocasió per aprendre sobre l'univers, en un espai molt especial.

D’altra banda, diumenge es durà a terme la visita guiada programada per al mes d’octubre (les pròximes seran el 30 de novembre i el 28 de desembre). Amb les visites guiades podreu descobrir els pavellons centenaris de l'Observatori, veure-hi els interessants instruments que contenen, actuals i històrics, conèixer la recerca que s'hi fa i veure les taques solars amb el celòstat. Les places són limitades i es requerix reserva prèvia. Més informació al 977500511, de 9 a 14 hores.