Demà, prova de sirenes a Flix i Tortosa per alertar d’accident químic

Es demana a la ciutadania que informe a través de Twitter de si senten la sirena i a quin barri es troben, amb l'etiqueta #provasirenes

Redacció
15 d'octubre del 2014
Actualitzat el 16 d'octubre a les 10:11h
Imatge del fulletó amb informació sobre la prova de sirenes en cas de risc químic.
Imatge del fulletó amb informació sobre la prova de sirenes en cas de risc químic. | Protecció Civil

Imatge del fulletó amb informació sobre la prova de sirenes en cas de risc químic. Foto: Protecció Civil


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) prova demà dijous 16 d'octubre, les 84 sirenes de la xarxa d'alarmes adscrites al Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT). S'activaran les sirenes d'avís de risc químic ubicades en 37 municipis, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 km2. Este tipus d'exercici, que es realitza dos cops l'any, servix per comprovar-ne el funcionament i familiaritzar la ciutadania amb el so d'avís de risc químic. Entre els 37 municipis catalans que participen en el simulacre hi ha Flix i Tortosa.

Protecció Civil de la Generalitat i els 37 ajuntaments participants han informat a les escoles i centres educatius perquè l'aprofiten per fer un exercici de confinament, que és la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquen l'evacuació o una altra mesura.  Prop de 9.000 alumnes i professors d'escoles d'11 municipis ja han confirmat que faran l'exercici de confinament, entre els quals hi ha els de les dos localitats ebrenques on es farà el simulacre.

L'activació de les sirenes es farà per sectors de risc i en diferents fases. Pel que afecta Flix (Turó del Castell Vell i Punta del Canó) i Tortosa (polígon Campredó) s’activarà en alerta a les 10.40 h i en fi d’alerta a les 10.50 h.

Durant la prova, es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l'aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, avisant a la ciutadania subscrita a este canal de l'activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d'accident químic real.

També s'informarà en temps real a través del compte de Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 57.000 seguidors. Es demana als veïns dels 37 municipis participants que utilitzen Twitter perquè informen de si escolten la sirena i des de quin barri adjuntant l'etiqueta #provasirenes. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s'ha coordinat amb el telèfon d'emergències 112 de forma que les trucades que es reben de ciutadans que han escoltat les sirenes es passaran al telèfon d'informació 012 per tal de conèixer des on s'escolten, si el so se sent correctament, etc. Esta informació també es recollirà amb els observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s'escolta en la zona de cobertura que cobrix cada sirena.