ERC defensarà al Congrés ajornar tota indemnització pel Castor

Els republicans sol·liciten una reunió amb la Fiscalia General de l’Estat, demanen el desmantellament de les instal·lacions i que es publique l’auditoria econòmica

Redacció
13 d'octubre del 2014
Actualitzat el 14 d'octubre a les 11:34h
El diputat republicà Joan Tardà, amb Gervasi Aspa i Alfons Montserrat.
El diputat republicà Joan Tardà, amb Gervasi Aspa i Alfons Montserrat. | ERC
El diputat republicà Joan Tardà, amb Gervasi Aspa i Alfons Montserrat. Foto: ERC

El diputat republicà al Congrés de diputats, Joan Tardà, acompanyat de l’alcalde d’Alcanar i altres representants de la Federació de l’Ebre d’Ebre d’ERC, s’ha reunit este matí amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia per valorar les decisions del govern espanyol respecte el projecte Castor. “Estem alarmats, neguitosos i bastant indignats perquè és evident que la maquinària de l’Estat, molt ben greixada pel PP i pel PSOE, s’ha posat en funcionament com si fos una piconadora per tal que els negocis que es fan a la llotja del Bernabeu, com ho és el del Castor, sempre acaben bé”, ha manifestat Tardà després de la trobada. El polític republicà ha anunciat que així és demostrarà el proper dijous quan el ple del Congrés de Diputats debatrà la convalidació del reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres el passat 3 d’octubre, i que "permet que Florentino Pérez acabe rebent una gran fortuna de part de la ciutadania”, ha assegurat en una nota de premsa.

Davant el previsible vot favorable tant del PP com del PSOE, Tardà ha anunciat que denunciarà este “gran frau i trampa”. El diputat recorda que ERC ha reclamat al PP i al PSOE, que tenen majoria a la comissió d’Indústria, que accepten la sol·licitud de creació d’una subcomissió d’investigació sobre el Castor, tal com els republicans ja van sol·licitar ara fa una any al Congrés i que “fins ara tots dos grups no l’han volgut activar”.

ERC ja ha registrat una proposició no de llei al Congrés on demana al govern espanyol el desmantellament total i immediat de les instal·lacions acompanyat de la restauració de zona afectada; i que el govern pose tots els mitjans possibles al servei de la Fiscalia de Castelló per a que puga portar a terme la seua investigació amb celeritat i eficàcia. La proposició també demana que es publiquen els resultats de l’auditoria econòmica encarregada pel govern, així com els informes sol·licitats a organismes exteriors. El darrer punt demana la modificació del reial decret llei, per no fer efectiva la indemnització fins que no s’haja acabat la investigació de la Fiscalia de Castelló i, també, les accions legals pertinents, i critica que el govern i el Congrés dels Diputats no hagen determinat les responsabilitats polítiques i tècniques, així com la responsabilitat de pagar la indemnització i la quantitat que s’ha pagar en este sentit. A més, arran de la reunió mantinguda este matí, ERC presentarà una bateria de preguntes al govern espanyol facilitades per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.

Carta al Fiscal General de l’Estat

Per completar les seues accions, i com a conseqüència de les investigacions que porta a terme la Fiscalia de Castelló, ERC ha adreçat una carta al Fiscal General de l’Estat, signada pels seus diputats al Congrés i per la seua senadora, demanant que siguen rebuts de manera immediata, a fi i efecte de poder demanar-li informació i saber en quina fase estant els treballs. Tardà, malgrat ser conscient que “‘estem davant d’una operació de gran envergadura darrera de la qual hi ha poders fàctics molt importants”, està convençut que totes estes accions permetran “garantir el debat al Parlament i que se’n faça ressò d’una operació que té connotacions gairebé mafioses”.

El president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha fet saber que el proper dimecres el diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Lluís Salvadó, interpel·larà durant la sessió de control del govern al conseller Felip Puig. Aspa també ha recordat que els eurodiputats republicans Terricabras i Maragall han registrat diverses preguntes davant la Comissió Europea. D’una banda, i atès el finançament del Castor per part de Banc Europeu versions (BEI), es pregunta si es van demanar abans els estudis pertinents de viabilitat tècnica i si el BEI no hauria d'assumir-ne les despeses derivades. En cas que no les hagués exigit, se li pregunta si no hauria d’haver assumit les despeses encara amb més motiu. D’altra banda, la resta de preguntes se centren en si la Comissió Europea pensa que els consumidors han d'assumir el pagament de la indemnització de 1.350 milions d'euros; si este pagament concorda amb la política de protecció dels consumidors de la Unió Europea, i si pensa exigir una comissió que investigue i, si s'escau, depure responsabilitats per este projecte.