Els vins de la Terra Alta es cobrixen d'or als premis Vinari

El Gran Vinari d’Or al millor vi és per al Mil·lennium 2011 del celler Xavier Clua

VADEVI.cat
11 d'octubre del 2014
Foto de família dels Vinaris d'Or dels Premis Vinari 2014.
Foto de família dels Vinaris d'Or dels Premis Vinari 2014. | Jordi Borràs
Foto de família dels Vinaris d'Or dels premis Vinari 2014. Foto: Jordi Borràs

L'auditori de Vilafranca del Penedès va acollir anit l'acte de lliurament de la segona edició dels premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya i que han proclamat el vi negre Mil·lennium 2011 del celler Xavier Clua (DO Terra Alta) com a millor vi català, que li atorga el premi Gran Vinari d'Or.

La gala ha estat l'acte final de la segona edició dels premis Vinari, que van arrancar abans de l'estiu amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que ha aconseguit la participació de 783 referències, entre vins emparats a les dotze denominacions d'origen de Catalunya i vermuts. Set tastos eliminatoris durant els mesos de maig, juny i juliol, cinc dels quals als territoris de diverses DO i dos a l'establiment barceloní Monvínic, i un tast final, celebrat el 15 de setembre al celler cooperatiu Rubí, han donat pas a la gran nit dels vins catalans, en què s'han lliurat 163 guardons als millors vins.

Els vins han participat en tretze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d'Or, tres Vinaris de Plata i cinc Vinaris de Bronze. Així mateix, s'han lliurat els Vinari Especial a la Producció Ecològica i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze denominacions d'origen de Catalunya.

El Mil·lennium 2011 del celler Xavier Clua, Gran Vinari d'Or

El premi més important de la nit, el Gran Vinari d'Or 2014, que distingix el millor vi català, ha sigut per al Mil·lennium 2011 del celler Xavier Clua, un vi negre de criança de la DO Terra Alta, que ha sigut el vi més ben puntuat d'entre els 783 presentats a concurs. El mateix vi ha guanyat el Vinari d'Or en la categoria vi negre de criança i el Vinari d'Or Especial de la DO Terra Alta.

Els vins de la Terra Alta, els més guardonats

A més a més del Gran Vinari d'Or al millor vi, en les set categories de vins no escumosos, la DO Terra Alta ha obtingut tres Vinaris d'Or, els corresponents al millor blanc jove, guanyat pel Petites Estones Blanc 2013 del celler Vins de Mas Sersal; el millor negre de criança, que ha estat per al també guanyador del Gran Vinari d'Or, el Mil·lennium 2011 del celler Xavier Clua, i el de millor rosat per al Nuestra Señora del Portal 2013 del celler Piñol.

La resta de Vinaris d'Or han sigut els següents: Vinari d'Or Millor Negre Jove per a l'Espelt Sauló 2013, millor vi dolç ranci o de postres per a la Garnatxa d'Empordà Solera del celler Cooperatiu d’Espolla, ambdós de la DO Empordà, Vinari d’Or millor al blanc de pas per fusta al De Muller Chardonnay 2013 (DO Tarragona), Vinari d’Or al millor negre de guarda per al Plana d’En Fonoll Selecció 2006, del celler Agrícola Sant Josep (DO Catalunya) i Vinari d’Or millor al vermut per al De Muller Vermouth Reserva.

Cinc Vinaris d'Or per a la DO Cava

D'altra banda, la DO Cava ha acaparat els Vinaris d'Or de les cinc categories de vi escumós, que han quedat distribuïts de la següent manera: Vinari d’Or al millor escumós rosat per al Muscàndia Reserva Brut Rosé Pinot Noir, millor escumós jove per al Pere Olivella Galimany Brut 2012, Or al millor escumós de reserva per al Mim Natura Brut Reserva 2010 de Vins el Cep, millor escumós de gran reserva per al Giró Ribot Mare Gran Reserva 2008 i millor escumós d’antigues reserves per al Freixenet Casa Sala Brut Nature 2005.

Reconeixement a Josep Lluís Pérez Verdú 

El premi Monvínic a la trajectòria personal en el món del vi ha estat atorgat a Josep Lluís Pérez Verdú (Quatretondeta, País Valencià, 1936). Va ser un dels cinc membres inicials i el responsable tècnic del grup capdavanter que va crear els Closos, els vins prioratins que van situar el vi català entre els millors del món. La primera anyada que van elaborar va ser la de 1989, ara fa exactament 25 anys. És el fundador del celler Mas Martinet i el creador i primer director de l'escola d'enologia Jaume Ciurana, la primera escola que va ensenyar aquesta especialitat a tot Catalunya.

Actualment, des de Mas Martinet Assessoraments continua implicat en projectes vitivinícoles, sempre amb la curiositat, l'experimentació i les ganes d'aprendre i de compartir els seus coneixements com a objectius principals.

Puixança de la producció ecològica

Els vins ecològics també han estat presents als premis Vinari 2014, amb el lliurament del Premis Vinari Especial a la Producció Ecològica en nou de les tretze categories del concurs, mostra de la puixança d'aquest tipus de producció. Així i tot, el jurat ha declarat desertes quatre categories en aquesta secció especial, les corresponents a escumosos joves, escumosos d'antigues reserves, vins dolços i vermuts.

Llistat de guardonats premis Vinari 2014

A partir de la setmana vinent es publicarà la galeria de fotografies de l'acte de lliurament.