Cemex i la Generalitat provaran pavimentar carreteres amb formigó

El conseller Vila i membres de la delegació catalana amb representants de l'empresa Cemex a la seu central que tenen a Mèxic DF.
El conseller Vila i membres de la delegació catalana amb representants de l'empresa Cemex a la seu central que tenen a Mèxic DF. | Cedida
Redacció
07 d'octubre del 2014
El conseller Vila i membres de la delegació catalana amb representants de l'empresa Cemex a la seu central que tenen a Mèxic DF. Foto: Cedida

La conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l'empresa cimentera mexicana Cemex, amb fàbrica Alcanar, han acordat estudiar fer una prova pilot usant formigó en la construcció de carreteres catalanes per analitzar el funcionament del material. 

La iniciativa ha sorgit de la reunió mantinguda aquest dilluns a Mèxic pel conseller de Territori, Santi Vila, i els responsables internacionals de Cemex, i en la qual també es va reafirmar el compromís de l'empresa de mantenir la seua planta a Alcanar, segons ha informat la conselleria en un comunicat. 

Durant la reunió, a la qual també hi va assistir el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, es va avaluar el funcionament de l’acord a què van arribar Ports de la Generalitat i Cemex a començament d’any. Segons este compromís l’empresa cimentera es comprometia a mantenir l’operativa industrial de la fàbrica i de les instal·lacions portuàries al port d’Alcanar durant els pròxims 10 anys, a canvi que la Generalitat dragués el canal d’entrada del port per permetre l’arribada de vaixells de gran tonatge i, en conseqüència, l’obertura de l’empresa a nous mercats d’exportació.

Els treballs de dragatge, amb una inversió de 4,5 M€, ja van finalitzar abans de l’estiu i este mes de setembre el port d’Alcanar va rebre el primer vaixell de 40.000 tones. La capacitat màxima del port, abans del dragatge, era de vaixells de 25.000 tones.

El 87 % de la producció de Cemex a Alcanar es dedica en estos moments a l'exportació, principalment amb països del nord d'Àfrica, Regne Unit i el Brasil. Els responsables de l'empresa van mostrar la seua intenció d'obrir nous mercats, com per exemple als Estats Units, que atorguen a la planta d'Alcanar un alt potencial de creixement. La producció de Cemex a Alcanar superarà el 2014 el milió de tones.

D'altra banda, els responsables de Cemex van presentar dos estudis sobre l'eficiència del formigó com a material per pavimentar carreteres elaborats pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

Estos estudis revelen els beneficis a llarg termini d'utilitzar formigó en substitució de l'asfalt en alguns trams de la xarxa viària catalana. En este sentit, Cemex i la Generalitat estudiaran la realització d'una prova pilot que permeta comprovar els beneficis de l'ús d'este material.

La reunió amb Cemex formava part del programa de la missió empresarial del port de Barcelona a Mèxic, que encapçalen el conseller Santi Vila i el president de l’autoritat portuària de Barcelona, Sixte Cambra, i integrada per 35 empreses importadores i exportadores, del sector logístic i del sector portuari.