Milers d'ebrencs a les places per proclamar 'Volem votar'

A nombrosos municipis s'han repetit les concentracions davant els Ajuntaments en suport a la celebració de la consulta el 9-N | «Si deixem escapar esta ocasió, haurem d'esperar tota una generació», ha advertit a Tortosa Josep Bayerri

S.B. / S.C.
30 de setembre del 2014
Més de mig miler de persones s'han concentrat davant l'Ajuntament de Tortosa.
Més de mig miler de persones s'han concentrat davant l'Ajuntament de Tortosa. | Sílvia Berbís
Més de mig miler de persones s'han concentrat davant l'ajuntament de Tortosa. Foto: Sílvia Berbís

Volem votar. Amb esta proclama nítida i elemental en democràcia han acabat moltes de les concentracions que han portat en conjunt milers de persones davant els Ajuntaments ebrencs sumant-se a les d’arreu de Catalunya en resposta a la suspensió de la consulta del 9N per part del Tribunal Constitucional. A Tortosa han estat més de mig miler els ciutadans que han seguit la crida de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural en suport a la consulta i per seguir amb les accions ciutadanes i institucionals que calguen per tirar-la endavant.

Centenars de persones s'han aplegat a la plaça del mercat d'Amposta Foto: Ramon Bel

“L’únic que volem és exercir la democràcia i ens ho estan prohibint, com fa dècades ho feien”, ha afirmat Manel Àlves, membre del secretariat nacional de l’ANC. “El 9N, pete qui pete, votarem”, ha proclamat Marcel Guiu, també membre del secretariat nacional.

Josep Bayerri, representant del Baix Ebre al Pacte Nacional per Decidir, ha estat l’encarregat de llegar el manifest a Tortosa, amb el que ha destacat que “ahir 29 de setembre es va produir un nou atac a les institucions democràtiques del país, una nova negativa de l’estat, un cop de porta a la democràcia” i ha afirmat que el Constitucional ha perpetrat una “trampa a favor dels interessos del partit que governa”.


Desenes de persones s'han concentrat davant l'ajuntament d'Ulldecona Foto: Socialistes Ulldecona

Un partit, el PP, ha afegit, que “ha convertit un tema polític en un conflicte polític”. En acabar de llegir el manifest, Bayerri ha advertit també que “Ara és l’hora”, tal com diu el lema de l’ANC, tot recordant les oportunitats històriques que Catalunya ha deixat escapar. “És lamentable que partits que estaven en la lluita democràtica ara es manifesten en contra del dret a votar”, ha afirmat Bayerri. “No hem de deixar perdre esta ocasió perquè si ho fem, haurem d’esperar tota una generació per recuperar la nostra lluita”, ha advertit. “Des d’aquí ha de sortir la gran torxa per la democràcia a les Terres de l’Ebre i a tot Catalunya”, ha conclòs.

Els concentrats han acabat l’acció als crits de “Independència” i “Volem votar”. A Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Flix i moltes altres poblacions ebrenques també han estat centenars les persones que s’han concentrat davant els ajuntaments per reclamar el dret a votar en la consulta del 9-N.

La concentració a la Ràpita ha estat multitudinària. Foto: Mireia Salvadó

La campanya ‘Ara és l’hora’, en marxa

La jornada ha servit també per presentar públicament la campanya Ara és l’hora per part de l’ANC i Òmnium, que inclou diverses accions per mantenir la societat activa per la consulta. A banda d’actes concrets de campanya que s’aniran anunciant, es demana a la ciutadania que s’inscriguen voluntaris per dur a terme la gigaenquesta porta a porta per escoltar les demandes de la gent en este procés històric. Arreu de Catalunya són ja 30.000 els voluntaris que s’han inscrit a la web araeslhora.cat, però s’estima que calen 100.000 voluntaris per fer arribar l’enquesta a la major part de les llars del país.

Tot seguit, més imatges que ha donat la jornada i també a altres municipis ebrencs, com Gandesa, l'EMD de Jesús, Móra d'Ebre, Flix, l'Ametlla de Mar i Deltebre:

 
Desenes de persones també s'han aplegat a Jesús. Foto: Mònica Sales

Concentració davant l'Ajuntament de Móra d'Ebre. Foto: JERC Ebre

La plaça de Flix ha tornat a ser un clam a favor de la consulta. Foto: Raül Sabaté

Unes 400 persones s'han concentrat a la Ràpita. Foto: Jordi Gil

Ciutadans aplegats davant l'ajuntament de Gandesa Foto: ANC Gandesa

Concentració davant l'ajuntament de Deltebre. Foto: José Emilio Bertomeu

Concentració davant l'Ajuntament de l'Ampolla. Foto: Jordi Sebastià

Concentració davant l'ajuntament de l'Ametlla de Mar. Foto: Joan Callau

Concentració a la plaça del mercat d'Amposta. Foto: Ramon Bel