Les restes arqueològiques de la plaça de l’ajuntament d’Amposta es taparan

Redacció
26 de setembre del 2014
Les obres contemplen arranjar la plaça de l'Ajuntament i el carrer Major.
Les obres contemplen arranjar la plaça de l'Ajuntament i el carrer Major. | Sofia Cabanes
Les obres preveuen arranjar la plaça de l'ajuntament i el carrer major. Foto: Sofia Cabanes

Les restes arqueològiques trobades a la plaça de l’ajuntament d’Amposta durant els treballs d’urbanització es cobriran amb una capa de geotèxtil i es rebliran amb una capa de 5 cm, segons ha informat l’Ajuntament en una nota de premsa en què especifica que esta és la recomanació de l’informe de l’arqueòleg del departament de Cultura, Toni Cartes.

L’informe descriu les estructures que s’han trobat a la plaça de l’ajuntament i les identifica com els fonaments dels murs de l’antiga església d’Amposta, l’església de Santa Maria, de planta rectangular datada entre els segles XV i XVI i que es va enderrocar a la dècada de 1830 quan va entrar en funcionament l’actual església de l’Assumpció. Les restes òssies que també s’hi ha trobat corresponen al cementeri que estava ubicat just al costat de l’església i a altres enterraments que s’havien fet a l’interior del temple.

La intervenció que es farà amb les restes consistirà a netejar les estructures, situar-les en una planimetria, documentar-les i cobrir-les “per garantir-ne una conservació òptima”, afirma l’Ajuntament, que també apunta que estos treballs es realitzaran amb la supervisió de l’arqueòleg i que el departament de Cultura de la Generalitat ha autoritat el rebliment que es farà.

Tot i amb això, la troballa és d’interès històric per a la ciutat ja que aporta nova informació sobre este temple construït al segle XV, i quedarà senyalitzada amb uns panells explicatius que n’indicaran la situació i les característiques. També quedarà delimitat el perímetre de 262 metres quadrats que ocupava l’antiga església de Santa Maria, per a la qual cosa s’utilitzaran les pedres que fins ara han format el ferm de la plaça major, de manera que quedarà constància de l’existència de l’antiga església i de la seua situació exacta entre la façana de l’església actual i el traçat del carrer major.

“Tant el resultat de l’informe arqueològic com l’autorització del departament de Cultura de la Generalitat així com les accions que es duran a terme a partir d’ara s’han exposat detalladament a la Comissió Informativa d’Obres i Urbanisme a tots els membres de la comissió on estan els portaveus dels grups polítics municipals”, conclou la nota.