Onada de suport dels ajuntaments ebrencs per celebrar el 9-N

Els consistoris convoquen plens en suport a la consulta a partir d'este dilluns

Redacció
21 de setembre del 2014
Actualitzat el 22 de setembre a les 17:11h
Tram 1 de la 'V' de l'11 de Setembre a Barcelona.
Tram 1 de la 'V' de l'11 de Setembre a Barcelona. | Sofia Cabanes

Tram 1 de la 'V' de l'11 de Setembre a Barcelona. Foto: Sofia Cabanes


L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han convocat per a este dilluns 22 de setembre, i amb un únic punt a l’ordre del dia, la celebració de plens extraordinaris per aprovar una moció de suport a la consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 novembre, una iniciativa que es durà a terme arreu del país i, en alguns casos, també s’aprofitarà la celebració de plens municipals ordinaris que s'efectuaran la pròxima setmana per incloure’n el debat a l’ordre del dia.

El primer ajuntament que ha debatut esta moció ha sigut el de l’Aldea, que va aprovar per unanimitat la moció en el marc del ple ordinari que va celebrar este divendres 19 de setembre, a les 20.00 h, el mateix dia que es va aprovar la Llei al Parlament de Catalunya.

Abans fins i tot que s'aprovés la llei al Parlament, el Consell Comarcal del Baix Ebre també va aprovar la moció. La proposta va ser aprovada pels grups de CiU, ERC i el PSC, mentre que el PP, que té pacte de govern amb CiU, va sortir de la sala de plens en el moment de la votació. 

Segons les dades facilitades per ERC, que dóna suport a la convocatòria dels plens, per a este dilluns 22 de setembre 12 ajuntaments de les Terres de l'Ebre ja han convocat els seus plens: Benifallet, El Perelló, Roquetes, Campredó, Tortosa, Amposta, Freginals, la Sénia, Flix, Miravet, Móra d'Ebre, Arnes i Ulldecona. Per qüestions d'agenda, altres ajuntaments i institucions ja han confimat la convocatòria de plens els dies següents. Així, el 23 de setembre ho faran els ajuntaments de Sant Jaume d'Enveja, Deltebre, Camarles, Xerta i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El 24 de setembre serà el torn de Móra la Nova, el 25 Alcanar, la Ràpita i l'Ametlla de Mar i el 26, Pinell de Brai. S'espera, però, que en els pròxims dies gran part dels consistoris ebrencs que encara no ho han fet convoquen els seus plens.

La moció que es posarà a debat als ajuntaments consta de tres punts: primer, es dóna suport a la convocatòria de la consulta prenent el compromís des de l’ajuntament de facilitar tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació. Després, dóna ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, que aprovarà el Parlament de Catalunya. I, finalment, demana de comunicar els acords a diferents institucions i entitats. 

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gervasi
Aspa, ha manifestat que "des del món municipal s'ha d’estar al costat del Parlament de Catalunya i del president de la Generalitat quan convoque de manera formal la
consulta". 

El polític republicà s’ha mostrat "esperançat" que tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre aproven la moció. "Estem vivint un moment històric, el poble i el Parlament han manifestat clarament la voluntat de votar, i els ajuntaments, a més d’estar al seu costat, hem de posar tots els mitjans que tinguem a la nostra disposició per fer possible esta acte de democràcia", ha dit Aspa.