La hidroelèctrica i els regants fan obres per reforçar l’assut de Xerta

De moment disposen dels permisos per dur a terme una prova pilot sobre 30 metres de longitud, a la part de Tivenys | L'alcaldessa d'este municipi mostra preocupació per si recreix l'assut o s'assequen els pous vinculats

Redacció
24 de setembre del 2014
Actualitzat el 25 de setembre a les 10:04h
Els treballs ja han començat i han inclòs la construcció d'un vial provisional.
Els treballs ja han començat i han inclòs la construcció d'un vial provisional. | Martí Pinyol
Els treballs ja han començat i han inclòs la construcció d'un vial provisional. Foto: Martí Pinyol

L’empresa Minicentrales Dos SA i les comunitats de regants de la dreta i l’esquerra de l’Ebre executen una prova pilot inclosa en un projecte de reforç, consolidació i impermeabilització de l’assut de Xerta. Tant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) com l’Agència Catalana de l’Aigüa (ACA) han donat l’autorització per tirar endavant els treballs, que de moment se centren a la banda de l’assut de Tivenys i consistixen en una prova prèvia a una actuació integral, en funció dels resultats, per frenar el deteriorament que patix l’assut, segons constata la resolució sobre l’autorització de les obres dictada per la CHE el mes d’agost passat.

“S’ha pogut constatar in situ el deteriorament de l’assut. S’aprecien algunes esquerdes longitudinals, sobretot, i, a més a més, una petita surgència en la coronació. També es detecta l’absència, cap a el marge esquerre, d’alguns elements de la muralleta de coronació, de la qual se’n desconeix l’antiguetat, però, que, en tot cas, té influència en l’explotació (cota de làmina), no en la seguretat de la presa. Es considera necessari, per tant, intervindre per frenar el deteriorament, i és convenient la realització prèvia de la prova proposada”, afirma la CHE.

La prova pilot afecta un 10 % de la longitud total de l’assut, uns 30 metres. Preveu, entre altres accions, retirar les roques que actualment es troben al peu de l’assut, reconstruir la muralleta de coronació en un tram de 20 metres, executar micropilotatges i injeccions de ciment i realitzar una campanya de sondejos amb extracció de mostres per conèixer l’estat del nucli de l’assut.

La prova que s’està executant resulta força visible perquè els promotors han construït un vial provisional per on transiten els camions i la maquinària en paral·lel al tram de l'actuació. Maria Beltran, alcaldessa de Tivenys, un dels ajuntaments al terme dels quals està l’assut, a més de Xerta i Benifallet, ha expressat a aguaita.cat que està preocupada pel fet que les obres puguen implicar un repujament de l’assut, i també per la possibilitat que puguen afectar els pous del municipi, com de fet ja va passar quan es va dur a terme l’obra de la hidroelèctrica. “Estem preocupats per si l’assecament dels pous es tornés a produir, si bé ens han assegurat que no hi haurà afectació”, afirma Beltran.