L'esperit ebrenc impregna la V

Sofia Cabanes
11 de setembre del 2014
Grups de música i castellers han garantit l'animació en els trams 1 i 2.
Grups de música i castellers han garantit l'animació en els trams 1 i 2. | Sofia Cabanes
Grups de música i castellers han garantit l'animació en els trams 1 i 2. Foto: Sofia Cabanes

Passaven alguns minuts de les 4 quan la veu del camarlenc Joan Rovira despertava la massa ebrenca als trams 1 i 2 de la Diagonal. La xafogor i el pes del sol al clatell s’ha espolsat ràpid, quan ha començat a sonar un emotiu Germans de llengua. Vora una norantena d’autobusos, més del doble que en la manifestació de la Diada del 2012, havien arribat des de les Terres de l’Ebre a partir de la 13 del migdia. En qüestió d’una hora, Pedralbes parlava ebrenc i les zones verdes de la diagonal han quedat ocupades per colles d’amics i famílies que s’han afanyat per agafar una ombra per dinar i descansar abans de començar a preparar la V.

Sobre l’escenari Voluntat custodiat pels trams ebrencs, Pepet i Marieta també han fet ballar la gent amb La rumba del sí-sí i La Via. Com sempre, el to festiu habitual a les mobilitzacions ebrenques ha impregnat també la Diada. Els grallers de Jesús o els del Pinell de Brai, entre d’altres, s’han encarregat d’animar la gent.

Entendre la dinàmica de construcció del mosaic humà no ha estat fàcil per més d’un, però l’esforç dels voluntaris ha donat els seus fruits poc abans de l’hora consignada, les 17.14 h, quan la senyera humana ha quedat dibuixada sota un sol de justícia. Prop de la fila 4 del tram 1, on ens hem situat, hi havia un grup de Deltebre vingut amb algun dels 6 autocars que ha sortit del poble, entre els quals el regidor i president del Consell Comarcal, Lluís Soler: “Confiem que esta siga l'última Diada reivindicativa. Confiem que els ciutadans puguem dir d’una vegada per totes que som un estat propi, que el volem per viure millor, també a les Terres de l’Ebre”, ha comentat. Barrejats amb alguns rapitencs també hi havia un grup d’amics de Tivissa: “Nosaltres n'hem vingut uns 70. Avui serà un dia molt pesat, fa molta calor i molt de sol, però podria ser pitjor. Crec de veritat que esta ha de ser la Diada definitiva i que hem de votar”, afirmava Roderic.

Però els ebrencs també han estat acompanyats de molta gent de Lleida i veïns de Barcelona. “Vivim aquí a la vora i hem pensat que el millor era vindre al tram 1. Ens encanta l’ambient que es viu aquí”, comentava la Montse, veïna de Pedralbes. “Nosaltres estàvem ja apuntats al tram 1, però no sabíem que compatiríem tram amb gent de Terres de l’Ebre. Hi ha un ambient fantàstic. Hem vingut en cotxe i en som 6, però de Lleida amb autocars han sortit unes 20.000 persones”, explicava per la seua banda la Isabel Ruiz.

Els balls i les consignes han callat d’una forma solemne, però, quan ha començat a sonar el cant de l’Ara és l’hora. La senyera havia quedat dibuixada d’una forma gairebé matemàtica i un silenci emotiu ha vestit durant una estona els trams ebrencs fins que els crits d’independència han pres el protagonisme a l’hora D.

Poc després de la gigaonada i els primers parlaments, la senyera humana s’ha començat a desfer. Finalment la calor i la multitud angoixant han pogut sobre molta gent. Les colles castelleres dels Xics Caleros i Xiqüel@s del Delta han posat l'última petjada ebrenca a la V de Voluntat, de Votar i de Victòria.

El riu d'un país nou

“Hem col·laborat en un dia molt important, per demostrar que la societat catalana estem organitzats i convençuts que és necessari defensar la democràcia en el dret a decidir”, ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, a aguaita.cat , quan el mosaic començava a desintegrar-se. “És totalment important que la lluita per l’Ebre també estiga en un país nou. No s’ha d’oblidar que el futur de les Terres de l’Ebre ha d’anar lligat a l’estat del riu. Per tant, si volem fer un país ampli, si volem fer un país amb ambició, s’ha de tindre en compte la problemàtica de les Terres de l’Ebre i evitar transvasaments i afectacions sobre el territori”, ha afegit.

I tal com havien arribat, una onada ebrenca ha tornat a emprendre l’avinguda de Pedralbes per buscar els autobusos. Amb cares de molta satisfacció, però també de cansament. Una bona mostra, la del president de l’ANC a la Ràpita, Oriol Clos. “Crec que ha anat molt bé. Han sigut moltes setmanes de treball intens i d’esforços i finalment avui ho hem gaudit al màxim. Crec que votarem el 9 de novembre, perquè el poble de Catalunya avui ja ha convocat la consulta”.