Apareixen restes arqueològiques a la plaça de l’ajuntament d’Amposta

Es tracta d'una estructura de pedra, que podria pertànyer a l'antiga església, i ossos | L'Ajuntament atura els treballs a l'espera de l'informe de Cultura i demana soterrar la troballa

S.Berbís / S. Cabanes
09 de setembre del 2014
Les obres contemplen arranjar la plaça de l'Ajuntament i el carrer Major.
Les obres contemplen arranjar la plaça de l'Ajuntament i el carrer Major. | Sofia Cabanes
Les obres contemplen arranjar la plaça de l'ajuntament i el carrer major. Foto: Sofia Cabanes

Les obres de remodelació de la plaça de l’ajuntament d’Amposta iniciades a final d’agost han destapat una troballa arqueològica. Es tracta d’unes restes compostes per una estructura de pedra d’aproximadament un metre i mig d’amplada, als entorns de la qual han aparegut també restes òssies humanes. Les troballes han estat comunicades al departament de Cultura, tal com és preceptiu, la qual cosa ha obligat a aturar les obres a l’espera de l’informe definitiu que facen els serveis tècnics del departament respecte a la seua datació, identificació i importància.

“En un primer reconeixement per part dels arqueòlegs, han apuntat que es podria tractar dels fonaments de l’antiga església, i també hi ha constància que al seu voltant hi havia un antic cementeri, al qual podrien pertànyer els ossos”, ha explicat l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, a aguaita.cat. “Tot sembla apuntar que no es tracta de restes de massa rellevància arqueològica”, assegura Ferré, de manera que, a l’espera de l’informe definitiu, el govern ampostí no apostaria per dur a terme una intervenció arqueològica sinó per sol·licitar a Cultura que les restes puguen ser tapades de nou i continuar els treballs. Això sí, la seua presència, davant de la façana de l’església actual, obligarà a dur a terme una modificació del projecte actual davant la necessitat d’aixecar les cotes de la plaça. Ara per tant, el que té previst l’Ajuntament és fer la sol·licitud per deixar soterrades les restes, redactar la corresponent modificació del projecte i comprovar econòmicament què comportarà esta modificació. Ferré confia disposar "en els propers dies" de l’autorització de Cultura per soterrar les restes trobades i continuar els treballs de remodelació d'este espai urbà.

L’empresa constructora GICSA va iniciar a final d’agost les obres de millora i remodelació del carrer major i la plaça de l’ajuntament d’Amposta, que preveuen la millora del ferm, de l’enllumenat i del mobiliari urbà i elements de jardineria. També està previst aprofitar per millorar la xarxa d’aigua i clavegueram i per soterrar el cablejat de l’enllumenat públic. La inversió és de 204.000 euros i el termini d’execució, de 20 setmanes.